Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Αφόρητη πίεση για τον Σεπτέμβριο από τις ΗΠΑ


Αναμένεται κατάθεση



πιεστικής πρότασης



"take it or leave it"


Με την αιωρούμενη απειλή ότι μετά το Νοέμβριο (αμερικανικές προεδρικές εκλογές) κανείς δεν θα θυμάται το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, δρομολογεί μια τελευταία προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου.

Αν και κανείς -ούτε στην Αθήνα ούτε στα Σκόπια- επισήμως δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ήδη έτοιμη προς κατάθεση πρόταση από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, έχει γίνει σαφές ότι το Σεπτέμβριο οι δύο κυβερνήσεις θα κληθούν να απαντήσουν, χωρίς να υπάρχει περιθώριο πολλών σκέψεων, αν θα πουν το «ναι» ή το «όχι».

Προσκλήσεις Νίμιτς

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι το ισχυρό ορόσημο, όχι μόνο γιατί θα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι εκεί (οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) αλλά και για την πίεση που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής της κυοφορούμενης πρότασης προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται ο -κουρασμένος από τα πολλά υπερατλαντικά ταξίδια- κ. Μάθιου Νίμιτς να προσκαλέσει τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη για να καταθέσει επισήμως πρόταση, την οποία θα πρέπει να μεταφέρουν στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Σε πρώτο επίπεδο η έξαρση του αλυτρωτισμού της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ δεν αφήνει κανένα περιθώριο επίτευξης βιώσιμου και οριστικού συμβιβασμού. Σε δεύτερο επίπεδο παραμένει αναλλοίωτη η παραδοσιακή αρχή της αμερικανικής διπλωματίας κατά την οποία «αν θες να λύσεις ένα δύσκολο πρόβλημα, επιδείνωσέ το».

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες επικρατέστερο για να προταθεί είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Northern Macedonia) σε διάφορες παραλλαγές του - Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, (Βόρεια) Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βόρεια). Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το όνομα αυτό καλύπτει την ελληνική επιδίωξη για σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να μην πρόκειται για πρόθεμα, ενώ ασφαλώς απορρίπτεται η λογική των παρενθέσεων.

Εξαιρετικά προβληματικό σημείο στη διαπραγμάτευση -κατά τις ίδιες πηγές- θα είναι η (εικαζόμενη) πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο ετών προκειμένου να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ ώστε να περιληφθεί το όνομα που θα συμφωνηθεί στην εσωτερική έννομη τάξη της γειτονικής χώρας.

Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με πολλές πληροφορίες, έχει συζητηθεί εκτενώς από τον κ. Νίμιτς και τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, η οποία επιμένει στις εγγυήσεις εφαρμογής της λύσης. Σε κάθε περίπτωση, εάν το Σεπτέμβριο κατατεθεί πρόταση η οποία θα απορριφθεί από την Αθήνα, είναι μάλλον απίθανο να ζητηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεδομένου ότι πολύ δύσκολα η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία θα «αδειάσουν» την κυβέρνηση Καραμανλή.

Η Νέα Υόρκη έχει έτσι κι αλλιώς ισχυρούς συμβολισμούς για να υποδεχθεί την τελευταία πρωτοβουλία της διοίκησης Μπους στο Σκοπιανό. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προσφύγουν, εάν ποτέ προσφύγουν, οι Σκοπιανοί, για να ζητήσουν αναγνώριση με το «συνταγματικό τους όνομα».

Εκεί εκδηλώθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο η πρόκληση του Σκοπιανού προεδρεύοντος Κερίμ, ο οποίος είχε προσφωνήσει τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Σε αυτό το φόρουμ μετέχουν οι 120 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με αυτό το όνομα.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη για όλα: και για συναίνεση σε μια λύση που θα πείθει για τη λειτουργικότητά της (συνεπώς όχι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος) και θα ανταποκρίνεται στην ελληνική θέση «ένα όνομα έναντι όλων»? και για ένα ηχηρό «όχι» σε μια μεσοβέζικη λύση που θα προοιωνίζεται νέες περιπέτειες για τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ (όπως για παράδειγμα συμφωνία χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια).

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό και από τις δημοσκοπήσεις ότι η σκληρή στάση του πρωθυπουργού στο Σκοπιανό έχει ευρεία αποδοχή στην κοινή γνώμη και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή φοβικά σύνδρομα στο περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή. Το γεγονός ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική το Νοέμβριο θα περάσουν μήνες μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση και, ιδίως, μέχρι να στραφεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξανά πάνω από την εκκρεμότητα των 17 ετών, προβληματίζει παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας.

Εθνικισμός Γκρούεφσκι

Παρόλο που το δεύτερο ελληνικό βέτο (το Δεκέμβριο στην Ε.Ε.) είναι «κλειδωμένο» εφόσον το αδιέξοδο παραμένει, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του momentum είναι πιθανό -με βάση τη μέχρις ώρας πολιτεία του- να εξάρει τον εθνικισμό του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι αντί να τον προσγειώσει. Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων απέστειλε το ψήφισμα του Κοινοβουλίου για τα «δικαιώματα των Αιγαιατών Μακεδόνων» στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας τον αλυτρωτισμό της ηγεσίας της χώρας του.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]