Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόσχα: Θ' απαντήσουμε το ίδιο σε μία επίθεση

Η Μόσχα θα απαντήσει και πάλι με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε στη Γεωργία εάν δεχθεί επίθεση, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. Η Κ. Ράις επαναδιαβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Τιφλίδα απέναντι στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντούσε και πάλι με παρόμοιο τρόπο ως προς τις ενέργειές της στη Γεωργία αυτό το μήνα εάν οι πολίτες ή οι δυνάμεις της δέχονταν και πάλι επίθεση.

«Εάν κάποιος συνεχίσει να επιτίθεται στους πολίτες μας, στους ειρηνευτές μας, και βέβαια θα απαντήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντήσαμε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό», είπε.

Μέρκελ: «Γεωργία και Ουκρανία θα μπουν στο ΝΑΤΟ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η θέση για τις υποψηφιότητες της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο.

«Η Γεωργία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, έχουμε αφήσει το θέμα του χρόνου ανοικτό και έχουμε πει ότι μπορούν να γίνουν μέλη εάν το επιθυμούν και αυτή η θέση παραμένει», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στη Γεωργία η Κ. Ράις

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις έφθασε στη Γεωργία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι με αντικείμενο την επισημοποίηση μίας εκεχειρίας στη σύγκρουση στη Νότια Οσετία, την οποία διαπραγματεύθηκε η Γαλλία.

Το σχέδιο απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας αλλά επιτρέπει περιορισμένες περιπολίες Ρώσων ειρηνευτών έως την άφιξη εξωτερικών παρατηρητών.

Η Μόσχα έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής και οι αυτόκλητοι πρόεδροι των αποσχισθεισών γεωργιανών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας την έχουν υπογράψει.

«Πριν από μερικές ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξασφάλισε μία συμφωνία έξι σημείων από τους Ρώσους και στη συνέχεια από τους Γεωργιανούς», δήλωσε η Ράις σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξη του αεροπλάνου.

«Και υπήρξε συμφωνία για αυτά τα σημεία ως δέσμη αρχών. Θα πρέπει τώρα να υπάρξει μία επίσημη εκεχειρία και είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε».

Η Ράις, η οποία συνάντησε χθες τον Σαρκοζί και Γάλλους αξιωματούχους, δήλωσε πως η συμφωνία εκεχειρίας χρειαζόταν μερικές «σημαντικές αποσαφηνίσεις» έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της Γεωργίας.

Είπε πως οι Γάλλοι μπόρεσαν να αποσαφηνίσουν αυτά τα σημεία από τις σημειώσεις τους από τις διαπραγματεύσεις.

«Πρόκειται να συνομιλήσω τώρα με τον πρόεδρο Σαακασβίλι για τις αποσαφηνίσεις που έδωσε η γαλλική πλευρά», είπε.

«Και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε ώστε να αρχίσει να ισχύει αυτή η επίσημη εκεχειρία γιατί ο σκοπός είναι να έχουμε εκεχειρία και να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη χώρα το ταχύτερο δυνατόν».

Είπε πως οι συνομιλίες της δεν θα αφορούν την επίλυση της σύγκρουσης για τη Νότια Οσετία ή τη δεύτερη αποσχισθείσα περιοχή, την Αμπχαζία, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό θα λάβει χώρα σε ένα άλλο φόρουμ, είπε, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, περιλαμβανομένων και των περιοχών των ανταρτών.

Η Ράις δήλωσε πως ένας όρος στη συμφωνία εκεχειρίας ο οποίος προβλέπει περιπολίες από Ρώσους ειρηνευτές είναι «ένα προσωρινό μέτρο εν αναμονή της άφιξης διεθνών επιτηρητών».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε χθες πως η συμφωνία των έξι σημείων προβλέπει την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων, εκτός από τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα που βρίσκονταν στη Νότια Οσετία και τη Αμπχαζία πριν από την έναρξη της κρίσης.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε πως δίνει στους Ρώσους ειρηνευτές μία νέα αλλά περιορισμένη εντολή να περιπολούν σε ορισμένες περιοχές της Γεωργίας έως ότου φθάσουν ειρηνευτές και παρατηρητές από τρίτο μέρος.

Είπε πως οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες επιφυλάξεις για τη διευθέτηση, αλλά είναι πρόθυμες να αποδεχθούν περιορισμένες περιπολίες προς όφελος μίας ταχείας εκεχειρίας που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Γεωργία.

Μήνυμα Μπους

Η Μόσχα οφείλει να «τιμήσει τη δέσμευσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από ολόκληρη τη γεωργιανή επικράτεια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε μία δήλωση για τη διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και τη Γεωργία.

Μία «συγκρουσιακή» σχέση δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ρωσία «εγγυήτρια» της ασφάλειας στον Καύκασο

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «εγγυήτριες» της ασφάλειας στον Καύκασο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από μία συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Είπε ακόμη πως το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο διαπραγματεύθηκε ο ίδιος με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να γίνει αποδεκτό από τη γεωργιανή πλευρά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας σχετικά με τη Νότια Οσετία ήταν «δυσανάλογες».

«Ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας δεν ήταν ανάλογες», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από κεντρικές περιοχές στη Γεωργία», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ είπε πως μία επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, δεν είναι πιθανόν ότι επιθυμούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους έπειτα από τις εχθροπραξίες αυτού του μήνα.

«Δυστυχώς, έπειτα απ' ό,τι συνέβη δεν είναι πιθανόν ότι οι Οσέτιοι και οι Αμπχάζιοι θα μπορούν να ζήσουν σε ένα κράτος μαζί με τους Γεωργιανούς», είπε.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε πως οι Ρώσοι ειρηνευτές θα διασφαλίσουν «τη βούληση του λαού» των δύο περιοχών.

Διαπραγματεύσεις για το Γκόρι

Η γεωργιανή αστυνομία βρίσκεται σήμερα σε διαπραγματεύσεις με τον ρωσικό στρατό για την αποχώρηση των δυνάμεών του από την πόλη Γκόρι, την οποία εξακολουθούν να ελέγχουν οι στρατιώτες της Μόσχας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκόρι προσπαθεί να διαπραγματευθεί την μεταβίβαση του ελέγχου της πόλης» με τον Ρώσο στρατηγό που διοικεί τις δυνάμεις στην περιοχή, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σότα Ουτιασβίλι.

Η γεωργιανή αστυνομία εισήλθε στην πόλη χθες το πρωί, με μία φάλαγγα οχημάτων, για ν' αναλάβει τον έλεγχο της πόλης, εντούτοις αμέσως μετά υποχώρησε, καθώς συνάντησε Ρώσους στρατιώτες.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο σημερινός γερμανικός Τύπος, μία γερμανο-γεωργιανή οικογένεια δέχθηκε πυρά κοντά στο Γκόρι, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά η γεωργιανή μητέρα κι ελαφρότερα ο Γερμανός πατέρας και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας ενός και τεσσάρων ετών.

Η οικογένεια βρισκόταν καθ' οδόν προς την Τιφλίδα από την παραλιακή οδό στον Εύξεινο Πόντο όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ «γαζώνοντας το αυτοκίνητο, που έμοιαζε με σουρωτήρι», τονίζει στα ίδια δημοσιεύματα ο 43 ετών Γερμανός πατέρας, που κατάγεται από την πόλη Λύμπεκ της βορείου Γερμανίας.

"Η Νότιος Οσετία θα παραμείνει 100% οσετική»

Η Νότιος Οσετία εκκενώθηκε από τον γεωργιανό πληθυσμό της κατά τη διάρκεια της σύρραξης με την Τιφλίδα κι αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να ξαναεπιστρέψει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αυτονομημένης δημοκρατίας Έντουαρτ Κοκόιτι, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Οι Γεωργιανοί εκκένωσαν τον άμαχο πληθυσμό. Συνεπώς δεν υπάρχει κανείς στους γεωργιανούς θυλάκους παρεκτός Γεωργιανοί στρατιώτες. Κι εκεί όπου είχαν παραμείνει άμαχοι, τους οργανώσαμε έναν διάδρομο και τους δώσαμε την πιθανότητα ν' αποχωρήσουν», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε πρόθεση ν' αφήσουμε να μπει όποιος να' ναι», τόνισε ο Κοκόιτι, απαντώντας στην ερώτηση εάν οι Γεωργιανοί κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν. Οι Γεωργιανοί αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Νοτίου Οσετίας, που πριν τον πόλεμο αριθμούσε 70.000 κατοίκους.

«Πάνω από 18.000 Οσέτιοι πρόσφυγες από τη Γεωργία βρίσκονται σήμερα στη Βόρειο Οσετία. Χρειάζεται να τους φέρουμε στη Νότιο Οσετία», τόνισε ο Κοκόιτι, υπαινισσόμενος ότι θα τους εγκαταστήσει στα πρώην γεωργιανά χωριά.

Μόνο ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στον Καύκασο

Η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ειρηνευτική δύναμη στη Ν. Οσετία πλην της ρωσικής.

Η επιθυμία την Τιφλίδα να «διεθνοποιήσει» την επιχείρηση για τη διατήρηση της ειρήνης «δεν πρόκειται να πραγματωθεί» κι η Νότιος Οσετία δεν πρόκειται ν' αποδεχθεί γι' αυτήν άλλο «από την ρωσική δύναμη», τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούσκο.

Η ελπίδα την Τιφλίδα «δεν θα πραγματωθεί» διότι «γι' αυτό θα χρειασθεί να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές», τονίζει ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα Βρέμια Νόβαστι.

«Η Ρωσία έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο αξιόπιστη από τις δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης» κι είναι «μάλλον απίθανο η Νότιος Οσετία να εμπιστευθεί την ασφάλειά της σε κάποιον άλλο εξόν από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει ο ίδιος.

Όσον αφορά την «εξέταση κάποιας άλλης δυνατότητας για μία άλλη διεθνή παρουσία στη Γεωργία, περιλαμβανομένης και της αποσαφήνισης του ρόλου της αποστολής του ΟΑΣΕ, αυτό αποτελεί δευτερεύον θέμα», τονίζει ο Γκρούσκο.

Οι γεωργιανές δυνάμεις τηρούν τη δέσμευσή τους για αποχώρηση

Οι γεωργιανές δυνάμεις πληρούν τις προβλεπόμενες από το ειρηνευτικό σχέδιο υποχρεώσεις τους και επιστρέφουν στους στρατώνες τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Νογκοβιτσίνε.

Το σχέδιο προβλέπει όπως «οι γεωργιανές δυνάμεις επιστρέψουν στους καταυλισμούς τους: η αρχή αυτή τηρείται», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδίδεται από τη δημόσια τηλεόραση.

Δυσαρέσκεια για Πολωνία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι μία συμφωνία προκειμένου να εγκατασταθεί ένα μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία θα πλήξει στις σχέσες με τη Μόσχα, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες έπειτα από τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

«Δεν είναι παρά λυπηρό που σε αυτή την πλέον δύσκολη κατάσταση η αμερικανική πλευρά επιδεινώνει τις σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ανατόλι Νογκοβίτσιν, αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατού, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Νογκοβίτσιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να εμπλακούν εκ νέου σε συνομιλίες για το μέλλον του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει τη βάση του στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να μείνει ως έχει επί μακρόν. Χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις σε ένα διμερές σχήμα ούτως ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.

Αρνήθηκε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς στη Γεωργία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]