Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χωρίζεται και πάλι ο πλανήτης σε Ανατολή και Δύση;


Το μονοπώλιο δύναμης

έβλαψε τις ΗΠΑ


Τα γεγονότα στην Γεωργία είναι λυπηρά, αλλά σηματοδότησαν μία σειρά ενεργειών και προβλέπεται πως θα ξεκινήσουν ένα «ντόμινο απανωτών αντιδράσεων» από διάφορες χώρες, ισχυρές και μη.

Προς στιγμήν φαίνεται πως το ηθικό μέρος είναι από την πλευρά της Ρωσίας και «προσελκύει» μέσω της «ατυχούς» δυτικής προπαγάνδας τις συνειδήσεις αρκετών εθνών, έχοντας απέναντί της τις ΗΠΑ που προσπαθούν με την σειρά τους να ανακαταλάβουν «ουδέτερα», πλέον, «οχυρά» της πολιτικής τους.

Η Ουκρανία καθώς και η Πολωνία δείχνουν να εκνευρίζονται ιδιαίτερα μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις και προσπαθούν να μην επαναληφθεί η «ρωσική κυριαρχία» επί των εδαφών τους, παραδίδοντας γη και ύδωρ στα χέρια του Τζωρτζ Μπους και των επιτελών του.

Το γαϊτανάκι των εξελίξεων έχει δημιουργήσει σύγχυση στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποδεικνύει κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις πως αδυνατεί πλήρως να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην μία ή την άλλη πλευρά ή έστω στην πλευρά που βρίσκεται αποκλειστικά το δικό της συμφέρον, που ίσως να είναι "η τρίτη πλευρά".

Το οικονομικό πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (στο οποίο ξεχνούν να αναφερθούν διεθνώς τα ΜΜΕ, που επί δεκαετίες είναι τα κλασικά όργανα της αμερικανικής διεθνούς προπαγάνδας) είναι βέβαιο πως λειτουργεί αποτρεπτικά σε μία δυναμική πολιτική (και γιατί όχι στρατιωτική) απάντηση-παρέμβαση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, η οποία μετά από 20 χρόνια πολιτικής διεθνούς απραξίας δείχνει πως έχει τις δυνάμεις να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση που έχει να κάνει με το γόητρό της.

Η τρομοκρατία, από την άλλη, και η συρρίκνωση γύρω από την υπερδύναμη που ονομάζεται ΗΠΑ φαίνεται πως δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα (συγκέντρωση πλούτου και παράδοση κάθε πηγής ενέργειας). Ανασυντασσόμενες οι ΗΠΑ δείχνουν να εγκαταλείπουν το δαπανηρό σχέδιό τους, αλλά και αρκετές από τις «κατακτήσεις» αυτού του σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις 9/11 και το «χτύπημα» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη (Αφγανιστάν, Ιράκ).

Μονόδρομος πλέον φαντάζει η επανάληψη της δημιουργίας των «δύο πόλων», αν και η Ρωσία έχει ήδη διαφημίσει τις τεράστιες αλλαγές στην πολιτική της, που έγινε πλέον καθαρά καπιταλιστική και ίσως καπιταλιστικότερη ακόμη και αυτών των ΗΠΑ. Η σύγχρονη δύναμη της Ρωσίας οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα ενεργειακά της αποθέματα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που τείνουν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη, αλλά και πλήθος άλλων ασιατικών κρατών. Ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ φαίνεται πως το γνωρίζουν πολύ καλά και κινούνται αναλόγως, φροντίζοντας να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την Ρωσική οικονομία, κλείνοντας συμβόλαια παροχής ενέργειας ακόμη και στην Αφρική!!!

Οι δύο δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά. Δείχνουν να «μοιράζουν» και πάλι τον πλανήτη στα δύο και για να γίνει κάτι τέτοιο ομαλά, πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι αφορμές (π.χ. Γεωργία) που θα σταθούν ικανές να καταδείξουν σε όλα τα κράτη πως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Η αδυναμία της Ε.Ε. στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύει (κυρίως στους πολίτες της) πως ποτέ δεν θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα επειδή πρόκειται απλά για οικονομική ένωση και τίποτε άλλο. Ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και στρατιωτικά θα κατορθώσει ποτέ η Ευρώπη να «ενωθεί» και να αποτελέσει ίσως τον τρίτο εκείνο «πόλο» που θα αποδώσει τις πρέπουσες ισορροπίες και θα συγκεντρώσει όλα εκείνα τα ηθικά αλλά και λογικά ερείσματα γύρω από την ύπαρξή της. Οι αρχηγοί των κρατών της Ευρώπης αποφάσισαν πως η Ευρώπη είναι ένας καλός τόπος για διακοπές, για αγορές, για παραγωγή πολιτισμού και ίσως, μία καλή τραπεζική επένδυση…

Ας ελπίσουμε πως η Ευρώπη δεν θα μετατραπεί τελικά σε μία σύγχρονη "Ρώμη", παρέχοντας ένα νέο «Κολοσσαίο» όπου θα συγκρούονται οι σύγχρονοι μονομάχοι (δύο υπερδυνάμεις) για να εισπράξουν μία ακόμη ημέρα ζωής, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να επιζήσουν πουλώντας λίγα ακόμη όπλα, λίγο ακόμη θάνατο, επειδή μόνο αυτό γνωρίζουν να εμπορεύονται…

Κωνσταντίνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]