Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαφωνεί ο Τσερβένκοφσκι με την επιστολή Γκρούεφσκι σε Νίμιτς


Έντονη η αντιπαράθεση

στην εσωτερική πολιτική σκηνή


«Αντιπαραγωγική» και «επιζήμια» για τα συμφέροντα του κράτους της ΠΓΔΜ και της ίδιας της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την κίνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να αποστείλει επιστολή στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζήτησε να ενταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας και θέμα «αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Με το να ανοίγουμε συνεχώς νέα ζητήματα, δίνουμε αφορμή στην Ελλάδα να μας κατηγορεί- και ήδη αυτή το πράττει-, ότι αυτό που κάνουμε στην ουσία, είναι να μπλοκάρουμε την διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε το απόγευμα στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, η κίνηση αυτή του κ. Γκρούεφσκι είναι επιζήμια ακόμη και για τα ίδια τα συμφέροντα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι, όπως ανέφερε, «οι ορθόδοξες εκκλησίες των χωρών εκείνων που διάκεινται θετικά προς εμάς, έχουν κοινή θέση πως η αναγνώριση και η απόδοση του αυτοκέφαλου στη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να προέλθει μέσω διαπραγματεύσεων με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι, με την επιστολή του αυτή στον κ. Νίμιτς, δίνει αρμοδιότητα και στην Εκκλησία της Ελλάδας και από ένα πρόβλημα, δημιουργεί και ένα δεύτερο.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορές του υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Κονιάνοφσκι, ότι η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, προβαίνει σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως μία μορφή πίεσης προς τα Σκόπια, ζήτησε όμως από τον υπουργό Άμυνας, να εξηγήσει που βασίζει τους ισχυρισμούς του αυτούς.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι άσκησε σήμερα σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι. Με αφορμή τις κατηγορίες που δέχεται από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω των αποφάσεων του να απονείμει χάρη στον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα, Ζόραν Ζάεβ, και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με απούσα την αντιπολίτευση, ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι «οι επιθέσεις αυτές που εξαπολύει ο Γκρούεφσκι και τα φερέφωνα του, εντάσσονται στο πλαίσιο μίας ενορχηστρωμένης υστερικής εκστρατείας η οποία συνοδεύεται από πρωτοφανείς πιέσεις». Πρόσθεσε ότι «εάν νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να τον εκφοβίσουν, τότε χτυπάνε σε λάθος πόρτα».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ότι με την εκπνοή της προεδρικής του θητείας, την άνοιξη του 2009, επιστρέφει στην ενεργό πολιτική σκηνή και στο κόμμα από το οποίο το προέρχεται, το SDSM.

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο κ. Γκρούεφσκι προκάλεσε τον κ. Τσερβένκοφσκι να ανακαλέσει την απόφαση του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και να αναμετρηθεί στις εκλογές της άνοιξης, με τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE.

«Δεν μπορώ, παρά να ικανοποιήσω την επιθυμία σας αυτή. Όχι όμως στις προεδρικές εκλογές διότι εσείς ο ίδιος δεν μπορείτε να είστε υποψήφιος, αλλά στις κοινοβουλευτικές, όποτε αυτές διεξαχθούν. Σας υπόσχομαι ότι η πραγματική πολιτική μάχη γι΄εσάς, αρχίζει σύντομα», κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι, απαντώντας στην πρόκληση του κ. Γκρούεφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]