Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες πιέσεις από ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τα Σκόπια


Το όνομα δεν μπορεί να αποτελέσει

εμπόδιο για το ΝΑΤΟ,

δηλώνει η Κοντολίζα Ράις


Επανέρχονται οι αμερικανικές πιέσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμα προσπάθεια του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κοντολίζα Ράις σε δηλώσεις της επανέλαβε τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα το θέμα της ονομασίας να διευθετηθεί σύντομα.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ράις, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να δει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της. Επισημαίνουν δε ότι καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι αναμενόμενο να ενταθούν οι αμερικανικές πιέσεις.

Η κρίση στον Καύκασο είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει τη διαδικασία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς μετά τις εξελίξεις σε σχέση με τη Γεωργία, η Ουάσιγκτον μπορεί να εντείνει τις πιέσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ, για να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει ισχύ στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να βοηθήσει και να προστατέψει τις χώρες που βρίσκονται υπό την επιρροή της.

Με την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον συνδέεται πιθανότατα η απόφαση του κ. Νίμιτς να επισκεφθεί τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα, που καταδεικνύει διάθεση επιτάχυνσης της διαδικασίας. Από την τροπή που θα λάβουν οι συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξαρτηθεί εάν ο ειδικός μεσολαβητής θα έρθει και στην Ελλάδα, όπως μετέφερε στον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, με τον οποίο συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι μία και έχει να κάνει με την επίλυση της διαφοράς στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ετσι απάντησε και στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση του ειδικού μεσολαβητή ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας αποτελεί κλειδί για τη διευθέτηση όλων των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να αποφεύγει την ουσία της, η οποία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Στις δηλώσεις Νίμιτς αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», τόνισε ότι ο κ. Νίμιτς «φαίνεται να διαπιστώνει ως μη ώφειλε, την ύπαρξη και άλλων ”διμερών”, όπως τα χαρακτήρισε, θεμάτων».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]