Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκία και Ιράν

Η Τουρκία το κακό παιδί των ΗΠΑ;



Η Τουρκία και το Ιράν δεν κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δυό χώρες, παρά το ότι θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες και ότι συμφώνησαν σε άλλα ζητήματα, αναφέρει κοινή δήλωση των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες έγιναν κατά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Κωνσταντινούπολη οπότε και αναμένονταν η υπογραφή συμφωνιών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο Αχμαντινετζάντ είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς τόνιζαν στο Reuters ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν δύσκολη. Προσθέτουν, ακόμη, ότι η ιρανική πλευρά προέβαλε νέες απαιτήσεις σχετικά με την τιμή των πρώτων υλών και τους όρους των επενδύσεων.

Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, μετά τη Ρωσία. Ο υπάρχων αγωγός δεν έχει σταθερή ροή, ιδίως τον χειμώνα. Ο προτεινόμενος αγωγός, αντίθετα, θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες αερίου και θα μπορούσε να διασυνδεθεί με τα υπάρχοντα δίκτυα που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, Τουρκία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών όπως και για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, τουρισμού και πολιτισμού.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας και Ιράν, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Από την πλευρά της η Τουρκία υποστήριζε την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου ενώ προσφέρθηκε, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, να βοηθήσει για να παραμείνει η κρίση για τα πυρηνικά του Ιράν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και να μην επεκταθεί. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά και αντιτίθεται στο πυρηνικό του πρόγραμμα εκτός αν έχει ειρηνικές χρήσεις. Παράλληλα, δεν θα επιθυμούσε να συμβεί μία αμαερικανική ή ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα γιατί αυτό θα αποσταθεροποιούσε την ευρύτερη περιοχή.

Πάντως ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε τηλεοπτική συνέντευξη σε τουρκικά δίκτυα υπογράμμισε ότι η χώρα του βλέπει την Τουρκία σαν φίλο και όχι σαν μεσολαβητή στις συνομιλίες. Εξαπέλυσε ακόμη, για άλλη μία φορά, επίθεση κατά του Ισραήλ λέγοντας ότι «οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να στηρίζουν τόσο πολύ το Ισραήλ· η ζωή αυτού του καθεστώτος έχει τελειώσει».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]