Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι επιτίθεται ανοιχτά κατά του Τσερβένκοφσκι

Σε λίγο θα βγουν

και τα μαχαίρια


Συνεχίζεται η «κόντρα κορυφής» μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος ζήτησε σήμερα από τον κ.Τσερβένκοφσκι να δώσει «επαρκείς εξηγήσεις» για τις τελευταίες ενέργειες του να απονείμει χάρη στον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων που ψήφισε τις προηγούμενες ημέρες, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης,εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές εξηγήσεις από την μεριά του κ. Τσερβένκοφσκι. Ως εξήγηση προβάλει τη δεδομένη στιγμή για να επιστρέψει η αντιπολίτευση στη Βουλή, ενώ στην ουσία αυτός είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όλοι, σε αυτή τη χώρα, ξέρουμε ποιος κάνει κουμάντο στο SDSM», δήλωσε σήμερα ο κ. Γκρούεφσκι από την Οχρίδα. Σημείωσε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απονεμήθηκε χάρη σε πρόσωπο το οποίο κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, πίσω από τη δίωξη κατά του Ζόραν Ζάεβ.
Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι πρόθεση του κόμματος του είναι να νικήσει τον κ.Τσερβένκοφσκι στις προεδρικές εκλογές. «Αν αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές, αυτό για εμάς σημαίνει ότι εκτίμησε πως δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, ιδίως με τον τρόπο που νίκησε την προηγούμενη φορά, δηλ. με νοθεία, με παρατυπίες και με τη βία. Αν πάλι κατέβει στις εκλογές, εμείς θα χαιρόμασταν στην περίπτωση που οι πολίτες αποδοκίμαζαν την πολιτική του. Τελικά αν δεν κατέλθει στις εκλογές, αναγνωρίζει ότι η πολιτική του δεν περνάει πλέον», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι για τον κ. Τσερβένκοφσκι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι, πρόσφατα, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που θα διεξαχθούν την άνοιξη, διότι όπως είχε αναφέρει «δεν θέλει να συμμετάσχει και να μοιράζεται την ευθύνη για την άσκηση μιας πολιτικής που ίσως αυτή τη στιγμή χαίρει υψηλής υποστήριξης, αλλά θα έχει σοβαρά και μακροπρόθεσμα επακόλουθα για τη χώρα». Είχε προσθέσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του ως πρόεδρος της χώρας και δεν πρόκειται να παραιτηθεί νωρίτερα.
Στο μεταξύ, μετά την απόφαση του κ.Τσερβένκοφσκι να απονείμει χάρη στον Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για μία σειρά νόμων,απόφαση για την οποία ο κ. Τσερβένκοφσκι ενημέρωσε σήμερα γραπτώς τη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM επέστρεψε στη Βουλή μετά από αποχή περίπου δύο εβδομάδων,ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δίωξη του Ζόραν Ζάεβ.
Το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι γνωστοποίησε ότι αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο η Βουλή της ΠΓΔΜ,την περασμένη Παρασκευή επαναψήφισε,με διαδικασίες εξπρές,τους νόμους, τους οποίους ο κ. Τσερβένκοφσκι αρνείται να υπογράψει. Ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι είχε αναφέρει από τη στιγμή που η Βουλή επαναψήφισε τους νόμους,ο Πρόεδρος , οφείλει να υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Ωστόσο ο κ. Τσερβένκοφσκι θεώρησε ότι στην περίπτωση αυτή δεν τηρήθηκαν οι σύννομες διαδικασίες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και ακύρωσε την επαναψήφιση των νόμων αυτών.
Σήμερα ο κ.Βελιάνοφσκι ανέφερε ότι αν ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν υπογράψει τελικά τα προεδρικά διατάγματα μέχρι τις 8 Αυγούστου,τότε θα θεωρήσει ότι ο πρόεδρος της χώρας παραβίασε το Σύνταγμα. Μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, εκτιμούν ότι είναι πιθανό,η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να κινήσει ακόμη και διαδικασία αποπομπής του κ.Τσερβένκοφσκι από το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής κ.Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την διακοπή των εργασιών της Βουλής (αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι από σήμερα η Βουλή θα διέκοπτε τις εργασίες της για δύο περίπου εβδομάδες λόγω διακοπών των βουλευτών) και το νομοθετικό σώμα θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του όλο το επόμενο διάστημα.
Από το γραφείο του κ.Τσερβένκοφσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα απουσιάζει το προσεχές διάστημα για διακοπές στην Τουρκία,μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]