Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Δεν δέχονται καμία από τις προτάσεις Νίμιτς


Αναιρούν στην ουσία όλες

τις προτάσεις θέτοντας επίσημα

και το θέμα ονομασίας

εθνότητας και γλώσσας



Τρεις είναι οι βασικές παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς, οι οποίες επισημάνθηκαν στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψή του της Πέμπτης στα Σκόπια σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ».

Η πρώτη αφορά τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό στο εύρος της εφαρμογής του ονόματος που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η σκοπιανή πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητά να επιτραπεί σε κάθε χώρα να αποφασίσει από μόνη της αν θα αποδεχτεί την ονομασία που θα συμφωνηθεί ή αν θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η δεύτερη αφορά το πώς θα αποκαλείται το έθνος και η γλώσσα με την ηγεσία των Σκοπίων να παρουσιάζεται αδιαπραγμάτευτη στο ότι το το έθνος πρέπει να αποκαλείται «μακεδονικό» και η γλώσσα «μακεδονική», ασχέτως της διεθνούς ονομασίας της χώρας.

Η τρίτη, τέλος, αφορά στη μη συναίνεση της πλευράς της ΠΓΔΜ σε λύση που θα οδηγήσει σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας, στις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο όνομα εκ των οκτώ ονομασιών του πακέτου του μεσολαβητή του ΟΗΕ - τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» και τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας «Άνω Μακεδονία».

Η «Ντνέβνικ» γράφει ακόμη «ότι μεταξύ των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το θέμα της εκκλησίας, όπως νωρίτερα ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά ούτε και το θέμα των τοπωνυμιών, που ήδη «έχει θέσει η ελληνική πλευρά».

Στο μεταξύ, ο Σαββατιάτικος Τύπος των Σκοπίων προβάλλει το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 27 Αυγούστου, θα εξετάσει, «τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1949».

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βελιάνοφσκι δήλωσε ότι «το μακροχρόνιο αίτημα Συλλόγων πολιτικών προσφύγων, ικανοποιήθηκε και οι βουλευτές θα εξετάσουν τα προβλήματα τους».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]