Σκοπιανό: Η Αθήνα ασχολείται με το θέμα της εθνότητας
Τώρα ξύπνησαν στην Αθήνα
περί εθνότητας των Σκοπιανών!!!
Αρνητική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση της Αθήνας στην ανεπίσημη πρόταση που συζήτησε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Νίμιτς έχει καταλήξει στο «Βόρεια» και στο «Ανω Μακεδονία» που καλύπτουν το ελληνικό αίτημα για σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα παρουσιάζει στις δύο πλευρές με παραλλαγές, κάποιες από τις οποίες δεν ικανοποιούν τις ελληνικές επιδιώξεις, όπως -για παράδειγμα- «(Ανω) ή (Βόρεια) Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Το νέο όνομα, όπως όλα δείχνουν, θα προταθεί για ευρεία διεθνή χρήση, αλλά διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ επιμένουν ότι για τις σχέσεις των Σκοπίων με τρίτες χώρες θα υπάρχει απλή σύσταση για χρήση του νέου ονόματος που ενδεχομένως θα συμφωνηθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Νίμιτς παρείχε εγγυήσεις στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, με την οποία συναντήθηκε την Πέμπτη, ότι θα εισηγηθεί την καταχώριση της «μακεδονικής γλώσσας» στα Ηνωμένα Εθνη με την προσθήκη δίπλα της σύνθετης ονομασίας που θα επιλεγεί από τις προτεινόμενες. Η μέση οδός της διπλής αναγραφής προωθείται και στα διαβατήρια, παρόλο που η ελληνική πλευρά ζητά χρήση του σύνθετου ονόματος σε όλα τα επίσημα έγγραφα της γειτονικής χώρας.
Το ερώτημα που θέτουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι είναι εάν οι ΗΠΑ θα πιέσουν αυτή τη φορά πραγματικά την ΠΓΔΜ, ώστε ο εμπρηστικός κ. Ν. Γκρούεφσκι να πει το «ναι» σε αλλαγή ονόματος. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποφασισμένο να αποσπάσει τη συγκατάθεση της ηγεσίας των Σκοπίων.
Συνέχεια αντιπαράθεσης
Αλλά ακόμη και αυτό το «ναι», αν ειπωθεί, δεν θα είναι η λύση του προβλήματος παρά μόνο η μετάλλαξή του, όπως τονίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η συνέχεια θα δοθεί στη μάχη για την ανάδειξη της «μακεδονικής ταυτότητας». Αυτοί οι προβληματισμοί ακούγονται όλο και εντονότερα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και μάλιστα υπό την υπονοούμενη απειλή ότι, εάν δεν γίνει τώρα κάτι, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ασχοληθεί ξανά η αμερικανική διπλωματία με το ζήτημα. Ο Σεπτέμβριος, εκτός απροόπτου, θα είναι καθοριστικός για την εκκρεμότητα 17 ετών που απασχολεί σήμερα εντονότατα την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και, κυρίως, το συνεργάτη της κ. Ντανιέλ Φριντ, ο οποίος είχε δώσει, μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, το σύνθημα για την ανάδειξη συνολικότερου «μακεδονικού ζητήματος».
Η Ουάσιγκτον θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ άμεσα για να δείξει ότι ελέγχει τη Συμμαχία και ότι δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον η Ρωσία στην περίπτωση της Γεωργίας, να εμποδίζει την εξέλιξή της. Το ένοχο μυστικό της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, είναι ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει καθαρά σχετικά με την κατάργηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει σε καμία από τις «δέσμες ιδεών» που έχει παρουσιάσει ο κ. Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές.
Ανάδειξη «μειονοτικού»
Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων επιμένει στην προσπάθειά της να αναδείξει το ζήτημα μιας δήθεν καταπιεσμένης «μειονότητας» που «ασφυκτιά» στην Ελλάδα, εκπατρισμένων «Μακεδόνων», που «στερούνται» περιουσιακά και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και μιας «μακεδονικής Εκκλησίας» που έχει επίσης ανεκπλήρωτα δικαιώματα. Με βάση αυτή τη στρατηγική, είναι προφανές ότι ακόμη και αν συμφωνηθεί σύνθετο όνομα για διεθνή ευρεία χρήση, η αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων, συνταγματικά δομημένη, δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί. Αυτό είναι το σκεπτικό αξιόπιστων παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας που εισηγούνται την κατοχύρωση μακράς δοκιμαστικής περιόδου εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας πριν μπουν υπογραφές σε κείμενο οριστικής συμφωνίας. Εισηγούνται, δηλαδή, ότι πρέπει να αναγκαστεί η άλλη πλευρά να αποδείξει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της στο εθνικό θέμα (αλλάζοντας το όνομα του αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος, ακυρώνοντας τις κινητοποιήσεις των «Μακεδόνων» του εξωτερικού, εγκαταλείποντας την εθνικιστική ρητορεία) πριν γραφτεί ο επίλογος σε ένα πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται.
Στις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού αποτιμηθεί και ο εσωτερικός απόηχος (πολιτικό κόστος) τυχόν συμβιβασμού. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένα όνομα του είδους «Βόρεια Μακεδονία» θα δώσει αέρα στα πανιά της κυβέρνησης και θα της επιτρέψει να αλλάξει τη βαριά ατζέντα της εσωτερικής επικαιρότητας. Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να φανεί γρήγορα ότι δεν έχει νόημα μια λύση του προβλήματος της ονομασίας που δεν θα συνεπάγεται ακύρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Και τονίζουν ότι όλα θα «μετρηθούν» πριν ανακοινωθούν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...