Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Μάχη" Χριστόφια με την Κυπριακή Εκκλησία


«Αγωνιζόμαστε για μια ανεξάρτητη Κύπρο των Κυπρίων, που δεν θα είναι ένα δεύτερο ελληνικό κράτος, αλλά ούτε και κράτος υπό κηδεμονία, προέκταση της Ανατολίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στη σύνοδο των κεντρικών συμβουλίων των αποδήμων Κυπρίων.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας επανενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1960 ως το κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

«Επιδίωξη και στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το λαό, το έδαφος, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η τουρκική πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση και λογικές θέσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, γιατί θα συναντήσουμε άτεγκτες θέσεις, που έχουν τη ρίζα τους σε κατεστημένα της Τουρκίας, που θέλουν και μέσα από τη λύση να ασκούν έλεγχο πάνω στην Κύπρο, με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ακόμη ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Κύπριος πρόεδρος ωστόσο αντέδρασε έντονα σε θέσεις του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου για το Κυπριακό, οι οποίες διατυπώθηκαν στο χαιρετισμό του τελευταίου στη σύνοδο των κεντρικών συμβουλίων των Κυπρίων Αποδήμων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, στο χαιρετισμό του, τον οποίο, λόγω απουσίας του από την Κύπρο, διάβασε ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επέκρινε τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό και ανέφερε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά και γι' αυτό η «Εκκλησία ανησυχεί».

Επιζητούμε, προσέθεσε ο Μακαριώτατος, ενημέρωση και ζητούμε διευκρινίσεις ακόμη και γι' αυτό, που όλοι οι πολιτικοί θεωρούν αυτονόητο: «Ό,τι δηλαδή η λύση θα προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

Αφού επισήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτική διαφορά, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διερωτήθηκε αν η εκ περιτροπής προεδρία σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «έχει να κάνει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το κυπριακό κράτος δεν είναι θεοκρατικό, αλλά προέκυψε από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 και είναι συνεταιρικό με τους Τουρκοκυπρίους» τόνισε ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας στις θέσεις του Αρχιεπισκόπου.

Επίσης, τόνισε ότι «θα πρέπει να πάψουμε να κυνηγούμε χίμαιρες και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «οι πατριωτικές κορώνες μας έχουν οδηγήσει έως σήμερα στην ημικαταστροφή» και προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν -στο όνομα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θρησκείας- «θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή».

Ο κ. Χριστόφιας συμπλήρωσε ότι έχει εκλεγεί από το λαό με ποσοστό 55% και στο λαό και μόνο, όπως είπε, δίνει λογαριασμό.

«Δεν θα ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]