Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η Κύπρος


Προσπαθώντας να κερδίσει κύρος,

δύναμη και τους στρατηγούς


Προσπαθώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει τις εντυπώσεις σχετικά με την πολιτική του ύπαρξη, απέναντι στους στρατηγούς και το "βαθύ κράτος" της Άγκυρας, επισκέπτεται την κατεχόμενη Κύπρο και στέλνει ηχηρό μήνυμα πως "η Τουρκία δεν έχει ξεχάσει και πρώτη προτεραιότητά της είναι η Κύπρος".

Το μήνυμα απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας, προσπαθώντας να ενδυναμώσει το "πρόσωπο" του κ. Ερντογάν, που σαφώς είχε φθίνει τουλάχιστον το τελευταίο έτους, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην κόντρα του με τους στρατηγούς, αλλά και εν αναμονή της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας σχετικά με την νομιμότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Η επίσκεψη αυτή έχει χαρακτήρα πυροτεχνήματος, προσπαθώντας ο κ. Ερντογάν να διασκεδάσει τα μέχρι σήμερα γεγονότα, που θέλουν τον Τουρκικό στρατό να αποχωρεί από το την μαρτυρική Κύπρο. Σε αυτό βέβαια πρέπει να αναμένονται και οι αντιδράσεις των στρατηγών, που δεν έχουν παίξει το επόμενό τους χαρτί.

Δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο

«Η Κύπρος είναι μία από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγγέλλοντας άλλη μία -παράνομη- επίσκεψή του στα κατεχόμενα επ' ευκαιρία των εορτασμών για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις της Τουρκίας σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο ξενοδοχείο Παλλάς της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «η Κύπρος είναι μία από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής». «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίζουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση για την ειρήνη στο νησί. Θα βρισκόμαστε στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (όπως παγίως αποκαλεί το ψευδοκράτος) αυτό το Σαββατοκύριακο με μια μεγάλη αντιπροσωπεία. Θα παρευρεθούμε στα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων και θα παρακολουθήσουμε τους εορτασμούς. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για μια περιεκτική λύση στο νησί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους κύριους τομείς εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Αναφερόμενος στο στόχο της ΕΕ, είπε ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια για πλήρη ένταξη: «Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να αποδεχτεί εναλλακτική διευθέτηση πλην της πλήρους ένταξης ή να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αυτή την διαδικασία», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει καταστεί μια χώρα που διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σχέσεις της Τουρκίας έχουν μεγαλύτερο βάθος, αρχίζοντας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και με χώρες σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας στη Συρο-Ισραηλινή διαμάχη και στις σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι μετά το πρόσφατο ταξίδι του στη Βαγδάτη, έχει ανοίξει «μια νέα σελίδα» σε πολλά ζητήματα όπως η τρομοκρατία, ο πολιτισμός, η εκμετάλλευση πετρελαίου και οι μεταφορές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]