Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιβολή "σιωπηρής" δικτατορίας από τον Γκρούεφσκι;


Οι ακραίες φωνές κυρίαρχες στα Σκόπια

Νέο πολιτικό τοπίο, με ενίσχυση της αδιαλλαξίας και του εθνικισμού, διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ, ύστερα από την απόφαση του προέδρου της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να μην διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Ο κ. Τσερβένκοφσκι γνωστοποιεί την απόφασή του, την οποία χαρακτηρίζει «αμετάκλητη», σε συνέντευξη προς την εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα.

Τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ παρακολουθεί στενά η Αθήνα, καθώς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αυτές θα επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία. Μπορεί ο κ. Τσερβένκοφσκι να μην είχε τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση, ήταν όμως η διαλλακτική φωνή. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα ακολουθήσει μέχρι τέλους τακτική αδιαλλαξίας και ακραίου εθνικισμού. Ετσι ερμηνεύεται ο λόγος που παραθέτει για την απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία, καθώς, όπως εξηγεί, δεν επιθυμεί να βοηθήσει με οιονδήποτε τρόπο μια κυβερνητική πολιτική, η οποία θα έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα.

Πάντως, η Ουάσιγκτον δείχνει να λαμβάνει αποστάσεις από τους χειρισμούς Γκρούεφσκι. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, εξέφρασε, σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, τη δυσφορία του για την έγερση, από πλευράς Σκοπίων, θέματος μειονότητας και επιστροφής περιουσιών, ενώ πρόσθεσε ότι είχε συμβουλεύσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ να μην θέσει τέτοια ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η επιστολή-απάντηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στον κ. Γκρούεφσκι. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε χθες λόγο για ακραία εθνικιστική αντίληψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρακολουθήσει τον κ. Γκρούεφσκι σε αυτή την ακραία νοοτροπία και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι το μόνο θέμα που συζητάει είναι το όνομα και, επιπλέον, να προβάλλει την ακραία εθνικιστική αντίληψη της σημερινής ηγεσίας των Σκοπίων.

Από τις ενέργειες του κ. Γκρούεφσκι το τελευταίο διάστημα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να καταστεί παντοδύναμος πολιτικά. Ετσι, αμέσως μετά την επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες δημοτικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, απόφαση την οποία έλαβε για να εκμεταλλευθεί τη δυναμική του κόμματός του και να κυριαρχήσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του είναι να αλλάξει το Σύνταγμα, προκειμένου η εκλογή προέδρου να μην γίνεται απευθείας από τον λαό, όπως ισχύει, αλλά από τη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξει απόλυτα την εκλογή νέου προέδρου, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Τσερβένκοφσκι, μέσα στο 2009.

Καμιά ανοχή σε προκλήσεις

Περίπου 300 άτομα αναμένουν οι ελληνικές αρχές ότι θα φθάσουν την Κυριακή στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα θελήσουν να εισέλθουν στη χώρα μας, με τελικό προορισμό τη Μελίτη Φλώρινας. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», επισήμανε ότι όσοι πληρούν τις απαιτητές προϋποθέσεις, δηλαδή διαθέτουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, είναι ελεύθεροι να επισκεφθούν τη χώρα. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι επισκέπτες πρέπει να σέβονται απολύτως τους ελληνικούς νόμους.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις τοπικές αρχές είναι να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης προκλήσεων, είτε με μορφή ανάρτησης πανό με προκλητικά συνθήματα, είτε σε περίπτωση προσβολής συμβόλων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]