Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιάλλακτα τα Σκόπια και στο νέο γύρο συνομιλιών


Προσθέτουν και νέα

απαράδεκτα αιτήματα

Με αίτημα να συμπεριληφθούν στη νέα πρόταση που θα καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας κ. Μάθιου Νίμιτς εγγυήσεις για την προστασία της «μακεδονικής ταυτότητας», προσέρχονται τα Σκόπια στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Ο κ. Νίμιτς κάλεσε τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον διαπραγματευτή των Σκοπίων πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ και τη Δευτέρα με τον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Η ελληνική πλευρά κρατάει «μικρό καλάθι». Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «συνομιλίες σε τεχνικά θέματα», προσθέτοντας ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να δείξουν τα Σκόπια ανάλογη βούληση. Ο κ. Βασιλάκης πρόκειται να επαναλάβει στον κ. Νίμιτς ότι για την Αθήνα το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι συγκεκριμένο, ορίζεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία και αφορά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, καθώς και να επισημάνει ότι η πλευρά των Σκοπίων επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα, βάζοντας διαρκώς νέα θέματα. Από την εξέλιξη των επιμέρους συναντήσεων, ο ειδικός μεσολαβητής θα αποφασίσει εάν θα καλέσει τους δύο διαπραγματευτές σε κοινή συνάντηση.

Χθες, στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι και του κ. Ντιμιτρόφ. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα τελευταία δεδομένα μετά την πρόσφατη επίσκεψη Νίμιτς στην περιοχή. Οι κ. Τσερβενκόφσκι και Γκρούεφσκι είχαν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς και δεν είχαν συναντηθεί στο ενδιάμεσο. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για την πρωτοβουλία του κ. Γκρούεφσκι να θέσει στον κ. Νίμιτς θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, επιστροφής περιουσιών και χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, κάτι που απέφυγε να κάνει και χθες.

Μαζί με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γκρούεφσκι, Μάρτιν Πρότουγκερ, τον οποίο πληροφορίες από τα Σκόπια εμφανίζουν ως επικρατέστερο για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, τα Σκόπια έχουν ενημερώσει επισήμως την Αθήνα ότι στο εξής θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]