Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρθολομαίος: Θα προσφύγουμε και για τις μονές μας



Προφητική δήλωση

του Οικουμενικού Πατριάρχη

μια ημέρα πριν από την απόφαση

«Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και για της μονές μας. Οπως αυτή του Χριστού Σωτήρος εδώ στη νήσο Πρώτη. Αν δεν δικαιωθούμε και εξαντληθούν τα ένδικα μέσα εντός της Τουρκίας θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προχθές στα εγκαίνια της Παιδοπόλεως (κατασκήνωση των ομογενών που στεγάζεται σε χώρους της μονής του Πατριαρχείου).
Η δήλωσή του θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προφητική, καθώς έγινε μια ημέρα πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο χθες καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το κτίριο του ελληνικού ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Το κτίριο ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (το παραχωρούσε για τις ανάγκες των ορφανών) με τίτλο ιδιοκτησίας που εξέδωσε η ίδια η Τουρκική Δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια η κατασκήνωση λειτουργεί με άδεια της διεύθυνσης βακουφιών.
Οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν τη δεκαετία του ‘90 την ακύρωση του τίτλου ιδιοκτησίας του ορφανοτροφείου, που πιστοποιεί κατά κάποιο τρόπο τη νομική υπόσταση του Πατριαρχείου έναντι των τουρκικών Αρχών, που δεν αναγνωρίζουν τη νομική προσωπικότητα του κέντρου της Ορθοδοξίας.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ έγινε το Μάρτιο του 2005 και η απόφαση που εκδόθηκε χθες στο Στρασβούργο θεωρείται σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη καταδίκη της Τουρκίας με αντικείμενο τα περιουσιακά στοιχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το δεδικασμένο θα λειτουργήσει επίσης ανασταλτικά στις προσπάθειες αποψίλωσης της ακίνητης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας, που βρίσκεται σε μια μεσοβέζικη κατάσταση -τυπικά βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν στην Τουρκία την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο σύγκλισης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφαρμόζονται μετ’ εμποδίων.
Τα περιουσιακά στοιχεία των ομογενειακών ιδρυμάτων και του Πατριαρχείου εξακολουθούν να χάνονται ή να διεκδικούνται το ένα μετά το άλλο ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας για κάποια ακίνητα, των οποίων η κυριότητα δεν αναγνωριζόταν από την Αγκυρα αλλά ήταν ήδη στην κατοχή και χρήση ελληνικών ευαγών ιδρυμάτων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]