Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Δήμος Έδεσσας ξηλώνει προτομές Μακεδονομάχων και τις αντικαθιστά με σπερματοζωάρια!


Μαχαιριά στην πλάτη
η στάση του Δήμου Έδεσσας


Πριν από μία εβδομάδα σχεδόν (στις 10 Ιουλίου) ο γνωστός αργόσχολος βουλαγροπαράφρων της Έδεσσας, αναζητώντας την προσοχή των ΜΜΕ,
προκάλεσε ζημιές στα αγάλματα των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγγα που βρίσκονταν σε μνημείο έξω από την Έδεσσα.

Η είδηση έκανε τον γύρω του ΜΜΕ και σε ερώτηση δημοσιογράφου από το zougla.gr ο Δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε ότι καταδικάζει την ενέργεια κι έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι προτομές πως αποκατάσταση και επανατοποθέτηση.

Ποιος Θανάσης;

Αφού οι προτομές παρέμειναν γκρεμισμένες για αρκετές μέρες, ομάδα πολιτών της περιοχής ανέλαβε την επανατοποθέτησή τους στις μαρμάρινες στήλες.

Μόνο που κάποιος ανεκδιήγητος κάτοικος της περιοχής, που ελέγχεται για το Ελληνικό του φρόνημα αποφάσισε να κρατήσει ως αναμνηστικό (!) το κεφάλι από την προτομή του Αντώνη Μίγγα όπως ίσως θα έκανε κι ένας κομιτατζής των αρχών του 20ου αιώνα.

Έτσι ενώ υπήρχε η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μνημείου ... ο Μακεδονομάχος Αντώνης Μίγγας παραμένει αποκεφαλισμένος.

Η ολιγωρία των τοπικών αρχών και η περίεργη συμπεριφορά τους απέναντι στους Μακεδονομάχους έχει και παρελθόν.

Με αφορμή τα έργα πεζοδρόμησης στο κέντρο της Έδεσσας μπορείτε να δείτε που κατέληξε η προτομή του Μακεδονομάχου Καπετάν Τσώτσου (Ι.Βέσκου) και παρά τις προφορικές δεσμεύσεις επαναφοράς των

αγαλμάτων στις θέσεις τους... τελικά οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να αντικαταστήσουν οριστικά τις προτομές των αγωνιστών...με δύο γιγάντια κόκκινα και τσιμεντένια σπερματοζωάρια" που ξεκουράζονταν σε καταπράσινο γκαζόν!

Οι προτομές των Μακεδονομάχων που αφαιρέθηκαν είχαν κάποιο συγκεκριμένο συμβολισμό... αλλά δύο κακόγουστα και γιγαντιαία τσιμεντένια "σπερματοζωάρια" βαμμένα με λαδομπογιά... παραπέμπουν μάλλον στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Ο καπετάν Τσώτσος και
άλλοι Έλληνες Μακεδονομάχοι

Ακολουθούν μερικά στοιχεία για τον καπετάν-Τσώτσο από την ιστοσελίδα του χωριού Πρόμαχοι (Μπάχοβο) για να μαθαίνουν μερικοί άσχετοι ότι για τη Μακεδονία και την Ελλάδα πολέμησαν οι σλαβόφωνοι Έλληνες κι όχι οι συνεργάτες των Ναζί, του Τίτο, του Στάλιν και του Πλανητάρχη.

Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στην Αριδαία πρωτοστάτησαν οι Μιχ. Παλιούρης, Ευστ. Κουβάτσης, Ν. Παπαστεργίου, Γ. Σιώπης και Ι. Σιβένας , από την μεγάλη οικογένεια Μακεδονομάχων της Έδεσσας, που υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του παπα-Νίκανδρου, προσπαθούσαν να τονώσουν το φρόνημα και να οργανώσουν την αντίσταση των Πατριαρχικών.

Στους Προμάχους (Μπάχοβο οργανώθηκε έντονο ανταρτικό σώμα υπό τον καπετάν Τσώτσο (Ιωάννη Βέσκο) στον οποίο συμμετείχαν Μακεδονομάχοι Μπαχοβίτες και από τα γύρω χωριά, συνεργάτες όλοι του παπα-Νίκανδρου.

Άλλοι γνωστοί από τους Προμάχους ήταν οι :Π"-Δημήτρης Παπανικολάου, Νικ. Μεσκίνης, Ε. και Δ. Πρώσιος, Ε. Καλέσης , Ε. και Αν. Μητρέντσης, Τρ. Σούδης, Αντ. Παπάς κ.α.

Από την Όρμα οι: Ι. Αβραμίδης, Π. Πετρίδης, Α. Γώγου, Δ. Μήνος, Μ.Ηλίας

Από τους Σαρακηνούς οι: Α. Στόγιος, Δ. Καραδάκης Από το Γαρέφι οι: Π. Μιλτιάδης, Χ. Αναστασίου, Ε. Μάρκου

Από το Λουτράκι ο Ε Αδραμάνης, από την Λαγκαδιά ο Παπανώε

Από την Περίκλεια οι: Δ. Πόπτσης, Σ. Μιχαλόπουλος, Ν. Παπαδόπουλος

Από το Θεοδωράκι ο : Θ. Σόρτσης,

από τον Αρχάγγελο ο:Εκ. Πελτέκης

Από τη Δωροθέα οι: Χρ. Μλαδένης, Α. Νούσας, Ε. Μήνου

Από τηνΊδα οι: Δημ. Π"Χρήστος, Δ. Μλαδένης, Α. Ίτσου,Α. Μπέντσης.

Από την Ξιφιανή : Α. Μπέλιος, Χ. Δούμος, Δ. Λιάπης, Π'Τιάννης Κωνσταντινίδης.

Από τη Σωσάνδρα οι: Δ. Ευαγγελίδης,Α. Τασιώνης, Α. Μίντσης, Δ. Δέλλιος, Κ. Σαπουντζής, Χ. Κεχαγιάς, Π. Παρτσανάκης.

Οι Έλληνες αξιωματικοί που συνέδραμαν και οργάνωσαν τον αγώνα στην περιοχή ήταν οι: Μαν. Κατσίγαρης, Χρ. Καραπάνος,Κων. Γαρέφης, που έπεσε στο Τσερνέσοβο (Γαρέφι) στις 5 Αυγούστου 1906, Στρ. Βολάνης ,Μιχ. Μωραί'της, Σπ. Φαγγόπουλος κ.α.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913), που ακολούθησαν, έφεραν την πολυπόθητη λευτεριά πρώτα στην Έδεσσα, στις 18 Οκτωβρίου 1912, που παραδόθηκε αμαχητί στον ελληνικό στρατό, έπειτα στα Γιαννιτσά στις 20 Οκτωβρίου μετά από 2ήμερη πολυαίμακτη μάχη, που στάθηκε και η αποφασιστική νίκη του στρατού μας για την απελευθέρωση της θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου).

Η περιοχή της Αλμωπίας ήταν ακόμα τουρκοκρατούμενη, αλλά κινδύνευε να περιέλθει στη βουλγαρική ή στη σερβική κατοχή, αφού τμήματα βουλγαρικού και σερβικού στρατού είχαν κάνει την εμφάνιση τους στις περιοχές Τίκφες, Γεβγελή, και Δοϊράνης και κατευθύνονταν προς την Καρατζόβα.

Είναι γνωστή η συμφωνία που είχε προηγηθεί μεταξύ των Βαλκανίων Συμμάχων (Ελλάδας -Σερβίας-Βουλγαρίας) που είχαν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πως οι περιοχές της Μακεδονίας θα περιέρχονταν στην κατοχή του ελευθερωτή στρατού που πρώτος θα τις καταλάμβανε.

Για να κινητοποιηθεί ο Ελληνικός Στρατός, να καταλάβει και να απελευθερώσει την Αριδαία (4 Νοεμβρίου 1912) χρειάστηκαν οι επίμονες και παράτολμες κινήσεις του Αρχιερατικού Επιτρόπου Παπα-Νίκανδρου, επί πολλές ημέρες, για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί, οι δυσπιστίες και οι επικίνδυνες απραξίες κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων.

Πηγή:macedonia-greece


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 19:ΟΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.


    Στις 20:ΟΟ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΄΄ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ΄΄ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ


    -ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ.

    -ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ


    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Μ/του ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ





    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ


    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΦΟΒΙΑ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]