Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίκειται Τουρκοποίηση της Κύπρου;


Αγωνία για το μέλλον

από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου


Η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί αν διαλυθεί η σημερινή μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει μια κρίσιμη διαδικασία για το μέλλον της Κύπρου, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον ΕΤ εκπέμπει αγωνιώδες SOS για την εκεί παρουσία του Ελληνισμού.

Ερώτηση: Μακαριότατε, στην ομιλία σας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, κάνατε την αυτοκριτική σας και σημειώσατε ότι, ως ελληνοκυπριακός Ελληνισμός, κάνατε λάθη. Θα θέλατε να μας τα πείτε;

Κύπρου: Οντως έχουν γίνει λάθη και από την κατά καιρούς πολιτική ηγεσία, αλλά και από το λαό. Ενώ λ.χ. είχαμε ένα θαυμάσιο όπλο στα χέρια μας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αρκεστήκαμε σε μεμονωμένες υποθέσεις. Δεν αξιοποιήσαμε τες αξίες που διέπουν την Ε.Ε., στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι οι Ευρωπαίοι. Αυτό το πεδίο το αφήσαμε παρθένο και απαλλάξαμε την Τουρκία από όλες εκείνες τες ενοχές της εισβολής, της κατοχής και της ανόσιας συμπεριφοράς που έχει για 34 χρόνια έναντι των Ελλήνων της Κύπρου. Εδώ φταίμε όλοι. Δεν κάναμε το καθήκον μας. Θεωρώ επίσης ότι και η πολιτική μας ηγεσία έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική. Δεν μπορούμε να πηγαίνομε στες συνομιλίες και εκ των προτέρων να κάνουμε εκπτώσεις. Και το λέγω ευθέως. Ητο σφάλμα να δηλώσει ο κ. Πρόεδρος ότι δεχόμεθα να μείνουν στην Κύπρο 50.000 έποικοι. Θα μπορούσε να πει ο κ. Πρόεδρος ότι οι έποικοι είναι παράνομοι και πρέπει να φύγουν, αλλά δέχεται να εξεταστεί ανθρωπιστικά το θέμα. Γιατί εκ των προτέρων και προτού κάτσομε να συνομιλήσομεν να αποφαινόμεθα ότι «ναι, δεχόμεθα τόσες χιλιάδες»;

Ερώτηση: Οπως γνωρίζετε, άρχισε μια νέα διαδικασία. Πώς τη βλέπετε;

Κύπρου: Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να παίξουμε το παιχνίδι των Τούρκων. Αυτή η λεγόμενη «παρθενογένεση», αν ισχύσει, τότε αποενοχοποιείται η Τουρκία και θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Θα διαλύσομε την Κυπριακήν Δημοκρατίαν και δεν θα έχομεν κρατικήν υπόστασιν. Και σίγουρα θα έρθει η ώρα που, αν κάνομε Ομοσπονδία, αυτή θα καταρρεύσει και θα έχομεν δύο κράτη. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει δύο κράτη. Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και οποιαδήποτε στραβοτιμονιά θα αναγκάσει τον κυπριακό λαό να φύγει από την γη των πατέρων του. Οι μόνοι που θα μείνουν θα είμαστε εμείς, οι κληρικοί, για να κλαίμε τη μοίρα μας. Δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε τίποτε. Η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί. Γι’ αυτό πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί.

Ερώτηση: Είστε απαισιόδοξος για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού;

Κύπρου: Οχι, αλλά τα λέγω ωμά για να είμαστε όλοι σε μια εθνική εγρήγορση. Εχομε βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία από την Κύπρο. Μόνο αν εμείς θελήσομε να κόψομε μόνοι μας τες ρίζες μας, ε! τότε θα είμεθα άξιοι της τύχης μας. Αυτό είναι μια αυτοκτονία.

Ερώτηση: Σας κατηγορούν ορισμένοι ότι πολιτικολογείτε και παρεμβαίνετε στο έργο της πολιτικής ηγεσίας…

Κύπρου: Εμείς δεν διεκδικούμεν ούτε εθναρχικούς ρόλους ούτε το αλάθητο. Ευτυχώς οι Πάπες έχουν περιοριστεί στη Δύση. Ομως έχομε φθάσει σε οριακό σημείο και πρέπει ο καθένας να αναλάβει τες ευθύνες του. Και αν κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αποφαίνεται για την πατρίδα του, πολύ περισσότερο το έχει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, η οποία επί 20 αιώνες ήταν επικεφαλής του λαού. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος. Η Εκκλησία επ’ ουδενί λόγω θα φύγει από την Γη των πατέρων της. Θα μείνομεν σε αυτήν και θα υποστούμε τα πάντα. Γι’ αυτό και έχομε το δικαίωμα να ομιλούμε και να ενδιαφερόμεθα για την πατρίδα μας, γιατί εμείς θα υποστούμε τες συνέπειες και όχι οι άλλοι, που ήδη, ίσως αρκετοί, έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όταν συμβεί κάτι το δυσάρεστον θα σηκωθούν να φύγουν.

Ερώτηση: Κάνετε κριτική και σε Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα…

Κύπρου: Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που θέλει την Κύπρο για εσωτερικούς λόγους. Ηταν και ο Ντενκτάς που είχε μια φοβία με την ανάμιξη των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Αν βάλω σε ένα μίξερ ένα Ελληνοκύπριο και ένα Τουρκοκύπριο, το αποτέλεσμα θα είναι δύο Ελληνοκύπριοι…». Και σημειώνω ότι θύματα της Τουρκίας και του Ντενκτάς είναι όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι. Η Μεγάλη Βρετανία έχει τις βάσεις και γνωρίζει ότι σε μια σωστή λύση του Κυπριακού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα της ζητήσει να πληρώνει ενοίκιο γι’ αυτές, διαφορετικά θα την καλέσει να τις καταργήσει. Γι’ αυτό δεν θέλει να υπάρξει οριστική και δίκαιη λύση, θέλει να υπάρχει εσωτερική ακαταστασία γιατί έτσι δεν θα τολμήσει κανείς να της ζητήσει χρήματα…Ως προς την ελληνική κυβέρνηση, εμείς δεν τη θέλουμε θεατή των εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα να παίρνει θέση. Αυτό είναι το σωστό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος για εμάς είναι ο πρωθυπουργός όλου του Ελληνισμού και έχει έναντί του δικαιώματα και υποχρεώσεις. Φοβούμαι ότι και το ενιαίο αμυντικό δόγμα υπάρχει μόνο στην θεωρία και όχι στην πράξη. Πιστεύω ότι εν πολλοίς μένομε ανοχύρωτοι και σ’ αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση της Ελλάδος.

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]