Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαντάει με επιστολή ο Καραμανλής στον Γκρούεφσκι;

Ισχυρά επιχειρήματα!

Σκληρή απάντηση ενδεχομένως και αύριο αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στον Σκοπιανό ομόλογό του Γκρούεφσκι, ο οποίος με επιστολή του στο Μαξίμου έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ζητώντας επιστροφή των περιουσιών και δικαίωμα διπλής υπηκοότητας.
«Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους επιστολές δεν χρήζουν απαντήσεων και, ουσιαστικά, είναι επιστολές για να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις, να προκαλέσουν έναν εθνικισμό και απ' τις δύο πλευρές χωρίς να δίνουν διέξοδο».
«Αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, ουσιαστικά αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. «Πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό παρελθόν».

Δύο εισηγήσεις

Το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για την ελληνική διπλωματία δεδομένου ότι θα είναι η πρώτη φορά που σε τόσο υψηλό επίπεδο θα θιχτεί το θέμα της δήθεν μακεδονικής μειονότητας.
Δύο είναι οι εισηγήσεις:
1 να μη γίνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και να υποδειχθεί ότι το μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών είναι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία.
2 Να γίνει επίκληση ιστορικών ντοκουμέντων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα δημιουργήσει προηγούμενο ότι η Ελλάδα συζητά το θέμα, έστω και διαψεύδοντας τους Σκοπιανούς. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Κ. Καραμανλής θα επαναλάβει ότι ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε περνάει μέσα από την Ελλάδα.

Η Ντόρα

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για το θέμα το πρωί την κυβερνητική επιτροπή και το απόγευμα εκπροσώπους των ομογενών. «Σήμερα πλέον το ξέρει όλη η Διεθνής Κοινότητα» δήλωσε εξερχόμενη από το Μαξίμου. «Ο κ. Γκρούεφσκι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει είναι να υποσκάψει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους. Ο ακραίος εθνικισμός, όμως, σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες».
«Μια είναι η κόκκινη γραμμή, που λέει μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην ΕΤ-3. «Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε, που είναι και προς όφελός μας, και των δύο χωρών. Διότι πιστεύω ότι κακές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκρούεφσκι στη δική του χώρα και στον λαό του».
«Σίγουρα, αυτές οι επιστολές και εκδηλώσεις εκ μέρους των Σκοπίων δυναμιτίζουν τον διάλογο», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας Γ.Πλακιωτάκης στον 9,84. «Πρέπει οι Σκοπιανοί να συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνάει από την Αθήνα».
Στη «διαρκή ενημέρωση του ΟΗΕ για οποιαδήποτε εξέλιξη, και φυσικά και γι' αυτό το θέμα», αναφέρθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος. Στο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τους πολίτες για την επιστολή Γκρούεφσκι (έγινε γνωστή από τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης), απάντησε ότι η διαπραγμάτευση «δεν γίνεται ποτέ ερήμην του ελληνικού λαού, γίνεται εν ονόματι του ελληνικού λαού και από την υπεύθυνη κυβέρνηση. Εάν εσείς προτείνετε έναν δημόσιο τρόπο διαπραγμάτευσης, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ιστορικά, όποτε έγινε, αυτός ήταν ο πλέον αποτυχημένος τρόπος».
«Πρώτον, υπάρχει μια διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο αντικείμενο και, δεύτερον, όσον αφορά το ποιος είναι ποιος, σας λέω ότι εμένα με ενδιαφέρει ότι 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων είναι περήφανοι που αισθάνονται Μακεδόνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

«Να τα μαζεύουν»

«Η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την ούτως ή άλλως ατυχή και επικίνδυνη ονομασία, να διακόψει τη δωρεάν οικονομική βοήθεια και όλες τις παροχές και διευκολύνσεις και να διατάξει τις κρατικές ΔΕΚΟ να τα μαζεύουν από τα Σκόπια», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής.

* «Ο κ. Γκρούεφσκι ξεπέρασε κάθε όριο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε ότι οι Σκοπιανοί «δεν έβαλαν μυαλό από το ότι έμειναν έξω από το ΝΑΤΟ, λόγω της αδιαλλαξίας τους» και «ουσιαστικά τινάζουν στον αέρα τον διάλογο».

* «Η επιστολή Γκρούεφσκι εντάσσεται σε έναν ευρύτερο προγραμματισμό προκλήσεων, σε στενή συνεργασία με ισχυρά ξένα κέντρα, τα οποία προωθούν την κονιορτοποίηση των Βαλκανίων σε μη βιώσιμα κράτη και τον κατακερματισμό των κοινωνιών σε αντιμαχόμενες ομάδες και σε εθνικές μειονότητες, ακόμη και ανύπαρκτες ή εισαγόμενες, έτσι ώστε να επικυριαρχεί ο "προστάτης", όλων ο "Μεγάλος Αδελφός"». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που υπογράφει ο πρόεδρός της, Ν. Μέρτζος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]