Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραβούν το σκοινί οι Σκοπιανοί και θα εισπράξουν νέο βέτο


Μουδιασμένη η κυβέρνηση Καραμανλή


Σε μία σκληρή απάντηση προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και σε ταυτόχρονη ενημέρωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ –όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ- προσανατολίζεται ο κ. Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού συντάσσει την επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον κ. Γκρούεφσκι, η οποία -εκτός απροόπτου- θα σταλεί την Πέμπτη.

Η ένταση στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, δεν θα έχει επιστροφή τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η Αθήνα θα ενημερώσει τα Ηνωμένα Εθνη, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για την έγερση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» από τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για το δεύτερο βέτο το Δεκέμβριο, όταν θα κριθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. «Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες», ήταν το σχόλιο της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Επειτα από συνεννόηση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην απαντήσει με επιστολή στον ομόλογό του των Σκοπίων αλλά να απευθυνθεί στο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκειμένου να μην ανοίξει διάλογος σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο για θέμα το οποίο η Αθήνα θεωρεί ανύπαρκτο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απέρριψε το ήμισυ της πρότασης με το επιχείρημα ότι «αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας, ενώ έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον».

Υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων συμμετείχαν σε πολύωρες συσκέψεις εν όψει των εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στα Σκόπια για τα «δικαιώματα των Μακεδόνων του Αιγαίου», όπως αυτοαποκαλούνται. Εκπρόσωποι των συλλόγων τους μιλούν για 4.000 αιτήσεις Σλαβομακεδόνων που θα διεκδικήσουν επιστροφή περιουσιών και αποζημιώσεις. Εχουν προγραμματιστεί εκτενείς δηλώσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ από την πλευρά των Σκοπίων δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι θα ζητηθεί είσοδος στην ελληνική επικράτεια Σλαβομακεδόνων, που οι ίδιοι ή πρόγονοί τους ζούσαν εδώ.

Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται και γι’ αυτό το ενδεχόμενο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Oπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του ΕT Νίκος Μπέλλος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Παρουσία των ευρωβουλευτών Γ. Δημητρακόπουλου και Μ. Κοππά στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ κάλεσε τα Σκόπια να δείξουν ευελιξία και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στη Συμμαχία και η ΠΓΔΜ έξω.Σαν να μην φτάνουν στα αφτιά του τα μηνύματα που έρχονται από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων κ. Α. Μιλόσοσκι αναφέρθηκε σε ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κατά την οποία –όπως μετέφερε ο κ. Μιλόσοσκι- ακόμη πιο σοβαρό από το πρόβλημα της ονομασίας είναι η έγερση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]