Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Ερντογάν



Το δικαστήριο δεν έθεσε

εκτός νόμου το κόμμα του

Μία ακόμη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν κατά του κατεστημένου ή μια σκληρή προειδοποίηση των κεμαλιστών στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας;Γύρω από αυτά τα ερωτήματα θα περιστρέφεται για αρκετό καιρό η κοινή γνώμη στη γείτονα χώρα. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δικαίως θα πανηγυρίζουν τη διάσωση του κόμματος, έστω και με απώλεια του πενήντα τοις εκατό των κονδυλίων της κρατικής επιχορήγησης προς τα πολιτικά κόμματα για το έτος 2008.
Η όποια λύση με το κόμμα κλειστό και τον Ερντογάν εκτός πολιτικής θα σήμαινε πιθανότατα και το τέλος της λαμπρής πορείας του ΑΚΡ. Το πλήγμα όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερο για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και κατά προέκταση την ευρωπαϊκή της πορεία.
Η οριακή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ουσιαστικά καταδικάζει το κόμμα εξουσίας για πράξεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αλλά χάρη στους 4 + 1 δικαστές που δεν συμφώνησαν δεν το κηρύττει εκτός νόμου. Εξι από τους έντεκα συνολικά δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος, αποδεχόμενοι το κατηγορητήριο ότι στελέχη του προέβησαν σε ενέργειες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, τέσσερις ψήφισαν υπέρ της επιβολής μόνο οικονομικών κυρώσεων, ενώ ένας τάχθηκε υπέρ της αθώωσης. Για να επιβληθεί όμως η απαγόρευση χρειάζονταν επτά ψήφοι και έτσι, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, επιβάλλεται η ελαφρύτερη ποινή.
Στην ανακοίνωση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους δικαστές και καταδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα της Τουρκίας που θα ενδυναμώσουν τη Δημοκρατία της. Σύμφωνα με τους φύλακες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία να αποδείξει πως κυβερνά με το βλέμμα στην Ευρώπη και πως δεν θα υπονομεύσει το κοσμικό κράτος. Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ως προειδοποίηση προς τον κ. Ερντογάν, αλλά αντίστοιχα θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως το περισσότερο που θα μπορούσε να κάνει στην παρούσα φάση το κεμαλικό κατεστημένο, το οποίο δέχεται απανωτά πλήγματα λόγω της υπόθεσης της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν, στην οποία φέρονται αναμεμιγμένες σημαντικές φυσιογνωμίες του βαθέος κράτους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεφύσηξε από ανακούφιση για την έκβαση της δίκης και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό ήταν και το πιθανότερο σενάριο και στην ουσία δίνεται τέλος σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας στη γείτονα χώρα. Επισήμαναν επίσης ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα θα περιμένει να δει πώς ο Τούρκος πρωθυπουργός θα χειριστεί την επόμενη μέρα. Το ερώτημα τώρα είναι τι επιφυλάσσει για την Τουρκία η επόμενη μέρα. Σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.
Η κυβέρνηση συνεχίζει σχεδόν χωρίς απώλειες και έχοντας πείσει την εκλογική της βάση πως έπραξε ότι ήταν δυνατόν για να διευρύνει «τις θρησκευτικές ελευθερίες», αλλά δεν τα κατάφερε. Από την άλλη, όμως, σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση Εργκενεκόν. Η χθεσινή «Ταράφ», η εφημερίδα που μέχρι σήμερα έχει κάνει τις περισσότερες αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, υποστήριξε ότι σε έκθεση της ΜΙΤ που συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο φωτογραφίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ ως μέλος της οργάνωσης. Μπορεί η Τουρκία να γύρισε από το χείλος του γκρεμού, ξεπερνώντας ένα από τα μεγαλύτερα ευτράπελα στη σύγκρουση κυβέρνησης-κράτους, αλλά η διαμάχη θα συνεχιστεί.
Πιθανότατα ύστερα από ένα σχετικά ήρεμο δίμηνο, ο δεύτερος γύρος θα παιχθεί τον Οκτώβριο, όταν ξεκινά η δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Καλό νέο» αποτελεί η απόφαση που εκδόθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.
«Ασφαλώς, πρέπει να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες σ' αυτήν την απόφαση, αλλά σίγουρα είναι μία θετική απόφαση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, Κριστίνα Γκάλας.
«Η Τουρκία βιώνει μία κατάσταση με χαρακτηριστικό της την ένταση, ελπίζουμε δε, ότι με αυτήν την απόφαση θα αποκατασταθεί εκεί η πολιτική σταθερότητα» συμπλήρωσε.
Σε γραπτή δηλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, σημειώνει με ικανοποίηση την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας για τη συνέχιση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος AKP και ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει ενεργά τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Ο κοινοτικός επίτροπος ενθαρρύνει ακόμη τα αρμόδια μέρη να εργαστούν για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται σε κλίμα συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών της τουρκικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η ευθυγράμμιση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι ουσιώδης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]