Νέες επιστολές Ν. Γκρούεφσκι σε διεθνείς οργανισμούς
Οι κύριοι στόχοι του
είναι το όνομα των Σκοπίων
και η προσωπική του προβολή
Συνεχίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι την πολιτική «επιστολογραφίας» σχετικά με «την προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» και τα περί «επιστροφής περιουσιών Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς της ΠΓΔΜ, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε σήμερα (Τετάρτη) και τις προηγούμενες ημέρες, επιστολές στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις χώρες - μέλη του G8 και αλλού.
Οι επιστολές αυτές είναι παρόμοιου περιεχομένου με αυτές που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε συνάντηση σήμερα στα Σκόπια με εκπροσώπους απογόνων "Σλαβομακεδόνων" πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, τον ενημέρωσαν για την «πρωτοβουλία και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν σχετικά με την ανάκτηση των περιουσιών τους στην Ελλάδα».
Ο Μετόντιε Τόσεφσκι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας αυτής που συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Γκρούεφσκι, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τους υποσχέθηκε «νομική υποστήριξη σχετικά με την διεκδίκηση των αιτημάτων τους».
Όπου βρει λοιπόν στέλνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τις επιστολές του, με σαφή στόχο να δημιουργήσει ένα τεράστιο θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, θέμα το οποίο θα περιλαμβάνει ζητήματα μειονότητας, περιουσιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με ένα τέτοιο "όπλο" στα χέρια του έχει την εντύπωση πως θα πιέσει αφόρητα την Ελλάδα μέσω διεθνών οργανισμών και θα την "σύρει" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Νίμιτς με μία νέα ατζέντα μεγαλύτερης πολιτικής βαρύτητας.
Σε αυτές τις επαναδιαπραγματεύσεις έχει σαν σκοπό, τελικά, να "κάνει πίσω" στα μεγάλα θέματα εάν υποχωρήσει και η Ελλάδα στις θέσεις της για το όνομα.
Είναι γνωστή η συγκεκριμένη τακτική στον διπλωματικό χώρο. Διαφεύγει όμως από τον Γκρούεφσκι μία σειρά υπολογίσιμων παραμέτρων: Η σοβαρότητα των αιτημάτων, η χρονική στιγμή που τίθενται, αλλά και το βάρος των πολιτικών προσωπικοτήτων που τα αναδεικνύουν και τα υποστηρίζουν.
Λαμβάνοντας υπόψιν την προσωπική ιστορία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, το οικογενειακό του δένδρο και το γνωστικό αλλά και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ενηλικιώθηκε, είναι πολύ εύκολο να διακρίνει κανείς μία σειρά χαρακτηριστικών που δικαιολογούν απόλυτα τις σημερινές του κινήσεις και αντιδράσεις.
Η Ελληνική του καταγωγή, είναι ένα "βάρος" που δεν μπορεί να αντέξει ο νεαρός πολιτικός. Τον συνοδεύει σε όλη του την ζωή η "άρνηση" της πατρίδας του, προς το πρόσωπό του, την ίδια του την ύπαρξη. Αυτή η άρνηση αν και δεν έχει κανένα απολύτως λογικό υπόβαθρο, δημιουργήθηκε μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα του αλλά και άλλων συνομήλικών του που σύρθηκαν με την βία στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και εγκαταλείφθηκαν από την Ελλάδα στα χέρια ενός ηγέτη που εκμεταλλεύθηκε την ύπαρξή τους προκειμένου να "διαβρώσει" το πληθυσμιακό τοπίο της περιοχής της Βαρντάρσκα όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Βουλγαρικής ή Αλβανικής καταγωγής.
Ο "γενίτσαρος" δεύτερης γενιάς, εκμεταλλεύθηκε το εθνικιστικό στοιχείο που "άνθησε" στην περιοχή των Σκοπίων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και μεταβλήθηκε σε πολιτικό παράγοντα με ήπιους μεν, εθνικιστικούς τόνους δε. Εξάλλου, η παιδεία που πήρε σαν "μακεδόνας" ήταν ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Απλά ο Γκρούεφσκι το εκμεταλλεύθηκε προκειμένου να ανεβεί πολύ γρήγορα τα σκαλοπάτια της πολιτικής σκηνής και να μεταμορφωθεί στις ημέρες μας σε έναν αδιάλλακτο, κοντά στα όρια της ψυχασθένειας, με εμφανή όμως προβλήματα προσωπικότητας, πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Αδιαφορεί για τις απόψεις άλλων εμπειροτέρων (Τσερβένκοφσκι) και έχει χαράξει μία πολιτική αδιαλλαξίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι (ακόμη και μέσα στα Σκόπια) που διαβλέπουν σύντομες εξελίξεις εις βάρος του κρατιδίου, εξαιτίας της εθνικιστικής σκληρής πολιτικής του νεαρού άνδρα.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειές του ουσιαστικά σαμποτάρουν κάθε εξέλιξη στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δίνοντας παράταση στην πολιτική του ύπαρξη. Σήμερα επανατροφοδοτεί με νέα ζητήματα τις διαφορές ΤΟΥ με την Ελλάδα αποσκοπώντας, πέρα από την προσωπική του προβολή (ο ίδιος γνωρίζει ότι έξω από τα Σκόπια είναι μία ασήμαντη προσωπικότητα), σε μία "κόντρα" που (χωρίς και ο ίδιος να γνωρίζει το γιατί) πιστεύει ότι θα κερδίσει.
Δεν φταίει όμως μόνο αυτός για την κατάστασή του. "Δυνάμεις" που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα. "Ο τρελλός του χωριού που όλοι γελάνε μαζί του" είναι λοιπόν ο νεαρός γενίτσαρος.
Χρήζει λοιπόν ψυχιατρικής παρακολούθησης; Φυσικά ναι! Αλλά δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα ζητήσει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, μέσα από όλες αυτές τις ανόητες διαδικασίες και θέματα που καθημερινά "γεννά" ο Γκρούεφσκι και το επιτελείο του, μόνο κέρδος πρόκειται να αποκομίσει η Ελλάδα. Η πνευματική υγεία του πρωθυπουργού των Σκοπίων είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά τους Σκοπιανούς και που θα έπρεπε ίσως οι ίδιοι να "δούνε από πιό κοντά".
Εμείς, ας τους ευχηθούμε καλή τύχη, γιατί με τον Γκρούεφσκι πρωθυπουργό, μόνο στην τύχη μπορούν να ελπίζουν...
Από έγκυρες πήγες των Σκοπίων μαθαίνουμε οτι οι επόμενες επιστολές του Γκρουεφσκι που σύντομα θα αποσταλούν, θα απευθύνονται στους προέδρους του Play Boy ..Penthouse magazine και άλλα hardcore έντυπα
ΑπάντησηΔιαγραφή