Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κωνσταντινούπολη: Φραγγέλιο για τους βέβηλους


Εκκληση προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να θέσει τέλος στις βέβηλες δραστηριότητες που προσβάλλουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη απευθύνει με επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου
για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, κ. Κρις Σπύρου

Οπως αποκαλύπτεται από το φωτογραφικό υλικό, που επισυνάπτει στην επιστολή του ο κ. Σπύρου, το μνημείο της θρησκείας και του πολιτισμού έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών, χώρο σίτισης και καταλύματος για περιστέρια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί... λαϊκή εμποροπανήγυρη, όπου πωλούνται είδη τέχνης σε τουρίστες.

Οπως αποκαλύπτεται από το φωτογραφικό υλικό, που επισυνάπτει στην επιστολή του ο κ. Σπύρου, το μνημείο της θρησκείας και του πολιτισμού έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών, χώρο σίτισης και καταλύματος για περιστέρια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί... λαϊκή εμποροπανήγυρη, όπου πωλούνται είδη τέχνης σε τουρίστες
Η επιστολή που εστάλη χθες στην Αγκυρα κάνει λόγο για «κακοποίηση» του ναού και αντίγραφά της έχουν ήδη φτάσει στον Πάπα Βενέδικτο XVI και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Νικολά Σαρκοζί.
«Εάν εξακολουθήσουμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, μπορεί, κάλλιστα να δούμε και προτάσεις στο μέλλον για τη μετατροπή του ναού σε διεθνές καζίνο», γράφει ο κ. Σπύρου, ο οποίος στηλιτεύει και τη μετονομασία της Εκκλησίας σε «Μουσείο της Αγίας Σοφίας»: «Το πώς ένα κράτος δικαιολογεί εκθέσεις μαριονέτας και λαϊκής τέχνης με είδωλα από γυμνόστηθες γυναίκες μέσα στην Αγία Σοφία και το πώς ένα κράτος δικαιολογεί την πώληση εισιτηρίων σε τουρίστες στο μουσείο που ονομάζεται «Μουσείο της Αγίας Σοφίας» μέσα στην εκκλησία στον 21ο αιώνα ξεπερνά και την πιο νοσηρή ανθρώπινη φαντασία», σημειώνει ο κ. Σπύρου.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε χθες στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα ο ίδιος επεσήμανε ότι το Συμβούλιο θα υποβάλει σύντομα επίσημο αίτημα προς το τουρκικό κράτος ζητώντας να αποκατασταθεί η Αγία Σοφία στο αρχικό καθεστώς της ως καθεδρικός ναός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, κάτι το οποίο αποτελεί, άλλωστε, πάγιο αίτημα του Συμβουλίου.
Στην επιστολή του ο κ. Σπύρου υπενθυμίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι σύμφωνα με τις παρακαταθήκες του Μωάμεθ απαγορεύονται οι βεβηλώσεις χριστιανικών ναών και η παρεμπόδιση χριστιανών ιερέων στην τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, ενώ επισημαίνεται ότι οι μουσουλμάνοι είναι ελεύθεροι να προσεύχονται και σε χριστιανικές εκκλησίες.
Προσφυγή
Για τον λόγο αυτό το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας είχε προσφύγει πέρυσι το καλοκαίρι στην Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία εξετάστηκε η παρούσα κατάσταση της Εκκλησίας.
Εναν χρόνο μετά, επισκέπτες της Αγίας Σοφίας απέστειλαν στο Συμβούλιο τις φωτογραφίες - ντοκουμέντα που δείχνουν τη βεβήλωση του ναού κάνοντας λόγο για «πλήρη αθλιότητα και αποδιοργάνωση», με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Συμβουλίου να ζητεί πλέον την προσωπική παρέμβαση του κ. Ερντογάν.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στόχος η προστασία του μνημείου της Ορθοδοξίας
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί με την αδελφή οργάνωση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, στοχεύουν στην προστασία του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας και στην επαναλειτουργία της ως ενεργής εκκλησίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Οι δύο οργανώσεις έχουν χιλιάδες μέλη ενώ στο παρελθόν έχουν διοργανώσει και διαδικτυακές καμπάνιες για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την προστασία της Αγίας Σοφίας.
ΣΕ ΧΡΟΝΟ-ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΗΚΕ
ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ
Μόλις 6 χρόνια και 10.000 εργάτες για την ολοκλήρωση του ναού - Ακόμα και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός «ίδρωσε» πλάι στους οικοδόμους
Ενα μνημείο της Ιστορίας το οποίο φτιάχτηκε σε λιγότερο από έξι χρόνια με την εργασία 10.000 ανθρώπων και σημερινό κόστος μεγαλύτερο των 100.000.000 ευρώ είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας.
Ενα μνημείο, τα δομικά υλικά του οποίου συνδέθηκαν μεταξύ τους με χυλό από κριθάρι και το οποίο αποτέλεσε -εκτός από ιερό τόπο λατρείας- ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα.
Την τεράστια ευθύνη για τον σχεδιασμό και την αποπεράτωση του ναού έφεραν δύο άνθρωποι: ο μηχανικός Ανθέμιος ο Τραλλιανός και ο αρχιτέκτονας Ισίδωρος ο Μιλήσιος.
Οι δύο «οικοδόμοι» της Αγίας Σοφίας ήταν οι διαπρεπέστεροι επιστήμονες στο αντικείμενό τους στον χώρο της ελληνικής Ανατολής τα χρόνια εκείνα. Οι δυο τους λέγεται ότι είχαν παρουσιάσει δεκάδες σχέδια στον Ιουστινιανό αλλά εκείνος τα απέρριπτε όλα, καθώς είχε στο μυαλό του μια ανυπέρβλητη μεγαλοπρέπεια που θα ξεχώριζε από καθετί γνωστό μέχρι εκείνη την εποχή.
Οταν τελικά κατέληξαν στην ιδέα για τον σχεδιασμό, ο Ιουστινιανός έθεσε υπό την επίβλεψη των δύο ανδρών άλλους 100 αρχιτέκτονες πρωτομάστορες, οι οποίοι είχαν υπό την ευθύνη τους από 100 εργάτες ο καθένας. Συνολικά, για την ανέγερση της Αγίας Σοφίας εργάστηκαν 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο συνεργεία των 5.000 ατόμων.
Ομως το όραμα του Ιουστινιανού περιελάμβανε μεγαλεπήβολα σχέδια και για τη χρονική διάρκεια της αποπεράτωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που σώζονται, τα δύο συνεργεία ξεκίνησαν την κατασκευή του κτιρίου από τις δύο απέναντι πλευρές του και συναγωνίζονταν για το ποιος θα πλησιάσει γρηγορότερα την άλλη ομάδα.
Ηταν τέτοιο το πάθος του Ιουστινιανού που, όπως αναφέρεται, έριχνε αργυρά νομίσματα μέσα τον ασβέστη, ώστε να παρακινήσει τους εργάτες να δουλεύουν πιο εντατικά βρίσκοντας παράλληλα περισσότερα νομίσματα.
Από ένα τόσο απαιτητικό και φιλόδοξο σχέδιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα πριμ, που αναφέρεται πως έδινε ο Ιουστινιανός στους παραγωγικότερους εργάτες, ενώ πηγές αναφέρουν πως δεν ήταν λίγες οι φορές που καταπιάστηκε και ο ίδιος ο αυτοκράτορας με το χτίσιμο του ναού πλάι στους οικοδόμους.
Τελικά, η εργασία, το οικόπεδο, η διακόσμηση αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν συνολικά, κατά τις εκτιμήσεις του ιστορικού κ. Παπαρρηγόπουλου, περίπου 325 εκατομμύρια χρυσές δραχμές, ποσό δυσθεώρητο ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, αφού, σύμφωνα με κατά προσέγγιση αντιστοιχίες, ξεπερνά τα 120.000.000 ευρώ.
Οικονομικές συνεισφορές έφταναν, σύμφωνα με μαρτυρίες, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες επαρχίες, ενώ αντίστοιχο ήταν το ταξίδι που ακολουθούσαν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του ναού: πράσινα μάρμαρα από την Κάρυστο και τη Μάνη, ροδόχροα με λευκές φλέβες από τη Φρυγία, ανοιχτόμαυρα με γαλάζιες φλέβες από τον Βόσπορο, κόκκινα με λευκά στίγματα από τη Θήβα της Αιγύπτου, λευκά από την Αττική, λευκοκίτρινα από την Καρία και αλλού.
Παράλληλα, ύστερα από διαταγή του Ιουστινιανού, συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες ηφαιστειογενούς πέτρας, σπογγόλιθοι από τη Ρόδο, αλάβαστρος από την Αίγυπτο, διαμάντια, μαργαριτάρια, χρυσός, άργυρος και μόλυβδος από κάθε γωνιά της Γης, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκαν για να κοσμήσουν την Αγία Σοφία και στύλοι από τους σπουδαιότερους αρχαιοελληνικούς ναούς.
Για τα θεμέλια της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε ένα είδος ασβεστοκονιάματος ανακατεμένο με τριμμένο κεραμίδι, ενώ ο Ανθέμιος, ο οποίος ως μηχανικός είχε υπό την ευθύνη του τη στατικότητα του νέου κτίσματος λέγεται ότι διέταξε για τη σύνδεση των οικοδομικών υλικών να μη χρησιμοποιηθεί νερό αλλά ένας παχύρρευστος χυλός από κριθάρι.
Τελικά, οι εργασίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μ.Χ. ολοκληρώθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., με μια περίλαμπρη τελετή, κατά την οποία μοιράστηκαν 30.000 μεζούρες στάρι και εκατοντάδες κιλά χρυσάφι στους φτωχούς.
Χρειάστηκαν δηλαδή μόλις 5 χρόνια, 10 μήνες και 4 ημέρες γι αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, χρόνος εντυπωσιακά μικρός αν σκεφτεί κανείς ότι για τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη απαιτήθηκαν 120 έτη εργασίας και για τη Νοτρ Νταμ των Παρισίων 72 ολόκληρα χρόνια...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]