Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Τρομοσενάρια και συλλήψεις


Ποιος κρύβεται πίσω

από την αιματηρή επίθεση

στο αμερικανικό προξενείο

της Κωνσταντινούπολης;


Δύο 24ωρα μετά το μακελειό που έσπειρε το χάος προκαλώντας έξι νεκρούς - μεταξύ των οποίων και τρεις εκ των δραστών, τα σενάρια που θέλουν την Αλ Κάιντα να βρίσκεται πίσω από την ένοπλη επίθεση αλλά και φωνές που αμφισβητούν την πιθανότητα ανάμειξης της διαβόητης ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης στο φονικό χτύπημα πρωταγωνιστούν στα τουρκικά ΜΜΕ.
Συγκρατημένη σε ό,τι αφορά τους υπευθύνους για τον σχεδιασμό της επίθεσης εμφανίζεται και η τουρκική κυβέρνηση, με τον υπ. Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι να κάνει μεν λόγο για «επίθεση αυτοκτονίας», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.
Αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν τον έντονο σκεπτικισμό τους για τη σχέση που μπορεί να έχει η ισλαμιστική οργάνωση με ένα τόσο «ερασιτεχνικό», όπως το χαρακτηρίζουν, χτύπημα.
Οπως επεσήμανε ο κ. Αταλάι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής τέσσερις συλλήψεις υπόπτων και οι τρεις δράστες που έπεσαν νεκροί έξω από το προξενείο, ήταν Τούρκοι. Αργά χθες το βράδυ το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν μετέδωσε ότι ακόμη ένας άνδρας συνελήφθη, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι ο τέταρτος δράστης της επίθεσης.
Ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό προξενείο υποδηλώνουν τον αυτοκτονικό χαρακτήρα της επίθεσης, καθώς οι δράστες γνώριζαν ότι δεν είχαν καμία ελπίδα να επιβιώσουν.
Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών δραστών, που είναι -όπως υποστηρίζουν- οι Μπουλέντ Τσινάρ και Ραϊφ Τοπτσιλ - οι οποίοι διέθεταν φάκελο στην αστυνομία για μικροαδικήματα, ενώ η εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι ο τρίτος ένοπλος, ο 26χρονος Ερκαν Καργίν, είχε επισκεφτεί το Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια όπου και εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα.
Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν μέλη μιας τουρκικής σουνιτικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης ονόματι «Μέτωπο Ισλαμικών Καταδρομών της Μεγάλης Ανατολής», η οποία πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα.
Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η σχέση των δραστών με την Αλ Κάιντα, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης που μέλη της χρησιμοποιούν περίστροφα σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Βέβαια, από τα τουρκικά ΜΜΕ δεν λείπουν και οι συσχετισμοί της επίθεσης με την υπόθεση «Εργκένεκον», που συγκλονίζει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Οπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, η επίθεση συνεισέφερε στην ενίσχυση του κλίματος έντασης και ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω της φορτισμένης πολιτικής ατμόσφαιρας στην Τουρκία εξαιτίας της αναμενόμενης δικαστικής απόφασης που ενδέχεται να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ερντογάν, αλλά και των συλλήψεων υψηλόβαθμων απόστρατων αρχηγών και επιχειρηματιών, με την κατηγορία ότι ανήκουν σε μια σκιώδη ακροδεξιά οργάνωση, την «Εργκένεκον», η οποία σχεδίαζε πραξικόπημα.
Οπως υποστηρίζεται από τους συγκεκριμένους αναλυτές αλλά και από κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, «η επίθεση είναι πολύ περίεργη», καθώς μπορεί εύκολα να συσχετιστεί με τη στρατηγική των συνωμοτών της οργάνωσης «Εργκένεκον», η οποία βασίζεται στη «δημιουργία αναστάτωσης και χάους μέσω δολοφονικών επιθέσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε μια επέμβαση του στρατού».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]