Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με λίστα ονομάτων ο Νίμιτς στα Σκόπια


Το «Βόρεια Μακεδονία»

έχει πολλές πιθανότητες

να γίνει αμοιβαία αποδεκτό

Λίστα ονομάτων, μεταξύ των οποίων το «Βόρεια Μακεδονία», το «Ανω Μακεδονία», το «Νέα Μακεδονία» και ένα όνομα με πολιτικό προσδιορισμό του είδους Λαϊκή ή Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παρουσιάσει σήμερα στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα καταθέσει και παραλλαγές των ονομάτων αυτών (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), στις οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνονται επιθέματα με παρενθέσεις ή παύλα (όπως Δημοκρατία Μακεδονίας-Ανω). Εγκυρες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ονομασία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει αμοιβαία αποδεκτή είναι το «Βόρεια Μακεδονία».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μάθιου Νίμιτς εισηγείται διεθνή χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί έναντι όλων, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα των διαβατηρίων, που παραπέμπει ευθέως σε προσδιορισμό ταυτότητας (γιατί εκεί αναγράφεται η εθνικότητα). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εισήγηση Νίμιτς δεν προβλέπει κατάργηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ για χρήση στο εσωτερικό. Αν και μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έγινε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι δεν κατέθεσε πρόταση αλλά «ιδέες», όλα δείχνουν ότι συζητήθηκε ένα πληρέστατο σχέδιο λύσης που ξεκινά από το όνομα και καταλήγει στις εγγυήσεις εφαρμογής τυχόν συμβιβασμού.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεθοδολογία που ακολουθεί πλέον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ συνίσταται στην αποσύνδεση της αναζητούμενης επίσημης διεθνούς ονομασίας της ΠΓΔΜ από το διακύβευμα της ταυτότητας, ως προς την οποία παραπέμπει στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. «Συζητάμε για το όνομα του κράτους διεθνώς, όχι για τις εθνικές ταυτότητες», ήταν το σαφές μήνυμά του.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]