Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μ. Νίμιτς στα Σκόπια

Έγινε παρουσίαση ιδεών

που οδηγούν σε λύση



Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος.
Ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως παρουσίασε κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύση και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και τα δύο μέρη, όπως ανέφερε, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Επίσης εξέφρασε την άποψη πως τα δημοψηφίσματα είναι περίπλοκες διαδικασίες, προσθέτοντας όμως πως κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κινηθεί όπως νομίζει.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν εξευρεθεί «ευνοϊκή λύση».
Λύση ως το φθινόπωρο
Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα πρέπει να εργαστούν σκληρά το καλοκαίρι ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας έως το φθινόπωρο, δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωσή των συναντήσεών του με τον σκοπιανό πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον διαπραγματευτή Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ έφτασε στα Σκόπια με ένα νέο «πακέτο» προτάσεων και, όπως είπε, στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα εκτός της εκρεμμότητας της ονομασίας.
Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, κάτι που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκρούεφσκι. Δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, είπε ο Μ. Νιμιτς, είναι ωστόσο στην ευχέρεια της χώρας να το αποφασίσει.
Συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είχε και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ενώ θα έχει συναντήσεις και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κ. Ντι Κάρλο, σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, ανέφερε ότι για τη χώρα προέχουν δύο ζητήματα, ο άμεσος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτή να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ευρωατλαντική της πορεία και την εφαρμογή τής Συμφωνίας της Οχρίδας, καθώς και το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας της ονομασίας για να καταστεί δυνατή το συντομότερο δυνατό η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Είναι εμφανές ότι στη «Μακεδονία υπάρχει συναίνεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κι εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη χώρα προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε η κ. Ντι Κάρλο, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορές περί «χρονοδιαγραμμάτων» για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι στη συνάντηση του κ. Γκρούεφσκι με την κ. Ντι Κάρλο, εξετάσθηκαν κυρίως η εσωτερική πολιτική κατάσταση αναφορικά με τις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-ΠΓΔΜ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές».
Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της χώρας αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου και πρόθεση είναι σε αυτήν να συμμετέχει τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα.
Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «συμπτωματικό» το γεγονός ότι η επίσκεψη της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια συμπίπτει με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς.
Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρεται ότι η κ. Ντι Κάρλο εξέφρασε απογοήτευση από την έκβαση της Συνόδου στο Βουκουρέστι και επανέλαβε τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην ΠΓΔΜ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό, κατά την ίδια, το αξίζει η χώρα.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι «στην ΠΓΔΜ υπάρχει ευρεία ομοφωνία για τη διαδικασία ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα εκπλήρωσε τα κριτήρια για την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και ότι έχει τις δυνατότητες να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, που καθορίσθηκαν, ως υποχρεώσεις από την ΕΕ, προκειμένου να της παραχωρηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.
Σχετικά με το επιπρόσθετα επιβληθέν κριτήριο, το οποίο αφορά την υπέρβαση των διαφορών με την Ελλάδα γύρω από το όνομα, ο κ. Τσερβένκοφσκι επανέλαβε τη θέση ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας παραμένει αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσης, με την οποία δεν θα βάλλονται τα εθνικά και κρατικά συμφέροντά της», αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]