Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τροποποιημένες προτάσεις για το όνομα από Νίμιτς

Γιατί δεν λένε το όνομα που "παίζει"

στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;


Τις τελικές παρατηρήσεις Αθηνών και Σκοπίων πάνω σε αυτό που ο ίδιος ονόμασε χθες «πακέτο ιδεών», ανιχνεύει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να συντάξει τη νέα του πρόταση. Στη συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών με την υπουργό κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο κ. Νίμιτς παρουσίασε έγγραφο με τις ιδέες του, οι οποίες, όπως δήλωσε, ελπίζει να φέρουν πιο κοντά σε αποτέλεσμα. Ο ειδικός μεσολαβητής επισήμανε ότι συζητήθηκε το θέμα του ονόματος και η χρήση του. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απηύθυνε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια, καλώντας τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει προκλητικές ρητορικές και συμπεριφορές, προσθέτοντας ότι το διακύβευμα στη διαδικασία είναι, πρωτίστως, η πολιτική βούληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το όνομα, η διαφοροποίηση όσων συζητήθηκαν χθες σε σχέση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής, είναι ότι απομακρύνονται οι παραλλαγές ονομασίας με παρένθεση ή παύλα. Επιπλέον, από τις εναλλακτικές που αφορούν προσδιορισμό ως προς το πολίτευμα, μόνο το Constitutional Republic of Macedonia (Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας), βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Εντός της διαπραγμάτευσης παραμένουν τα Νέα Μακεδονία, Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και παραλλαγές τους. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, δεδομένου ότι δεν μιλάμε για πρόταση αλλά για πλαίσιο ιδεών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Μπορεί στις επόμενες ημέρες τα ονόματα να είναι δύο, μπορεί να είναι επτά. Αυτή τη στιγμή όλα αξιολογούνται», αναφέρουν.
Οσον αφορά το πλαίσιο εφαρμογής, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση το προσεχές διάστημα αφορούν το θέμα των διαβατηρίων της ΠΓΔΜ και τι θα αναγράφεται σε αυτά, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Πέραν αυτών, όπως και ο ίδιος ο κ. Νίμιτς ανέφερε, η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός» για εμπορικές και άλλες χρήσεις, παραμένει πάντοτε στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι δεν κατέθεσε πρόταση, ενώ πρόσθεσε πως όταν αυτή έρθει θα είναι συγκεκριμένη ως προς κάθε παράμετρο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θέματα εθνότητας και γλώσσας δεν αφορούν τη διαπραγμάτευση, η οποία έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, το όνομα.
Ο ειδικός μεσολαβητής τόνισε ότι δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος βηματισμός και ότι δεν αναμένονται άμεσες εξελίξεις.

Στα Σκόπια σήμερα ο Νίμιτς

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί καταρχήν στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας ) με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης θα έχει αύριο στα Σκόπια και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ροζμαρί ντι Κάρλο.
Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, στις συναντήσεις αυτές που θα έχει η κ.Ντι Κάρλο, θα εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τοπική και διεθνή πολιτική σκηνή, οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-ΠΓΔΜ, οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα και οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ζητήματα που συνδέονται με το Κόσοβο, καθώς και η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]