Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Όχι» της γαλλικής Γερουσίας για δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


Η γαλλική Γερουσία αποφάσισε την κατάργηση αμφιλεγόμενης τροπολογίας που είχαν εισάγει βουλευτές σύμφωνα με την οποία θα διεξάγονταν υποχρεωτικά δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρακτικά, η απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ισοδυναμεί με απόρριψη της πρότασης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν αναγκαίο για την ένταξη στην ΕΕ χωρών που ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος από το 5% του πληθυσμού της ΕΕ, πράγμα που αφορά την περίπτωση της Τουρκίας.

Η τροπολογία είχε ψηφιστεί από τους Γάλλους βουλευτές στις 29 Μαΐου στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων των γαλλικών θεσμών. Το σχέδιο πρόκειται να εξεταστεί από τους γερουσιαστές αρχής από τις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο αν και η δεξιά πλειοψηφία θα χρειάζεται την ψήφο και των Σοσιαλιστών.

Η επιτροπή της Γερουσίας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «ο μηχανισμός που προτείνεται από τους βουλευτές μπορεί να εμφανιστεί ότι λειτουργεί κατά ενός κράτους-φίλου και σύμμαχου της Γαλλίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας» και προσθέτει ότι ενδέχεται να «προκαλούσε σοβαρή βλάβη στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της χώρας αυτής».

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι την θέση της Γερουσίας κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και η πλειοψηφία των γερουσιαστών, που ίσως επιστρέψουν στο αρχικό κείμενο το οποίο προβλέπει ότι ο επικεφαλής του κράτους θα έχει να επιλέξει την έγκριση από το Κοινοβούλιο ή το δημοψήφισμα για κάθε νέα ένταξη στην ΕΕ, ενώ τώρα ο νόμος προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για νέα ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]