Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δύο άρματα μάχης, δίτροχα, έβγαλαν στην επιφάνεια τα έργα της Εγνατίας Οδού στην Καβάλά

Βρέθηκαν και οι αναβάτες τους

Δύο δίτροχα πολεμικά άρματα με τα άλογά τους και τους αναβάτες τους βρέθηκαν θαμμένα στη θέση Λιθοχώρι της Καβάλας κατά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.

Τα σιδερένια και χάλκινα υπολείμματα των αρμάτων είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τους αρχαιολόγους να διακρίνουν επάνω τους παραστάσεις από τους άθλους του Ηρακλή: η πάλη του με τις Στυμφαλίδες Ορνιθες, το κυνήγι του Ερυμάνθειου κάπρου και της Κερυνίτιδος ελάφου, απεικονίζονται στις ζωφόρους των αρμάτων.
Στον Αδη καβάλα στ' άλογα...

Οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις μάς δείχνουν ότι ήταν παλιά συνήθεια των Θρακών να θάβουν τους άρχοντες μαζί με τα άρματα και τα άλογά τους. Παρόμοια ευρήματα της ίδιας περιόδου έχουμε και στη Μικρή Δοξιπάρα του Νομού Εβρου - εκείνα είναι πολυπληθέστερα και σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Τα ευρήματα της Εγνατίας έχουν αποσπασθεί, αλλά στη θέση τους θα δημιουργηθεί κλειστός επισκέψιμος χώρος με αντίγραφά τους, σύμφωνα με την προχθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο ανασκαφέας Βασίλης Πούλιος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας σημειώνει ότι στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχε νεκροταφείο το οποίο ανασκάπτεται από τον Απρίλιο του 2006. Στον χώρο όπου έχει κατασκευαστεί η κεντρική αρτηρία είχαν εντοπισθεί τάφοι του 5ου και 4ου αι. π.Χ., καθώς και της ρωμαϊκής εποχής (συγκεκριμένα του 2ου- 3ου αι. μ.Χ.)

Εκεί όπου τώρα κατασκευάζεται ο παράδρομος και βρέθηκαν τα άρματα, έχουμε καύσεις της ρωμαϊκής περιόδου και ταφές της ύστερης αρχαιότητας (2ος- 4ος αι. μ.Χ.) με ενδιαφέροντα ευρήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και σκελετοί 16 αλόγων.

Οι σκελετοί των δύο ανθρώπων και των τεσσάρων αλόγων που ήταν ζεμένα στο άρμα μελετήθηκαν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μεν άνθρωποι πέθαναν από φυσικό θάνατο, τα δε άλογα θανατώθηκαν ώστε να «συνοδεύσουν» τους κυρίους τους στον Αδη.

Οι ταφές με τα άρματα δεν έχουν καλή κατάσταση διατήρησης και επιπροσθέτως είναι διαταραγμένες σε κάποια σημεία, καθώς στην περιοχή υπήρξαν λαθρανασκαφές κατά το παρελθόν. Εντοπίστηκαν οι σιδερένιοι τροχοί των αρμάτων, διάφορα εξαρτήματά τους και εξαρτήματα από τα χάμουρα των αλόγων.

Το συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ τού να δημιουργηθεί ένας κλειστός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος με αντίγραφα των ευρημάτων, ενημερωτικές πινακίδες κ.λπ. και υπέρ της ελαφράς μετακίνησης του παραδρόμου, ώστε να σωθεί ο χώρος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]