Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όνειρο για τους Τούρκους πολίτες η... δημοκρατία

Οι «νέοι πολίτες» οραματίζονται
μία δημοκρατική Τουρκία...!!!

Σε τρεις περίπου χιλιάδες υπολογίζονται οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το περασμένο Σάββατο το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε μια ειρηνική πορεία που σκοπό είχε να καταδικάσει «τα κάθε λογής πραξικοπήματα». Υπό το κάλεσμα «πορεία ενάντια στο πραξικόπημα» και με σύνθημα «ύψωσε τη φωνή σου!» κατέκλυσαν το κέντρο του Πέρα πρόσωπα κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης, μόνο κοινό στοιχείο των οποίων ήταν η πίστη στις δημοκρατικές αξίες.
Μεταξύ των διαδηλωτών τα μέσα ενημέρωσης εντόπισαν πλήθος διανοουμένων, όπως η συγγραφέας Ανταλέτ Αγάογλου, και καλλιτεχνών που έχουν καιρούς κατακεραυνώσει το στράτευμα. Διοργανωτές της διαδήλωσης, που χαρακτηρίσθηκε για την κοσμιότητά της, ήταν πλήθος οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών», με προεξέχουσα την οργάνωση Genc Siviller.
Το όνομα της οργάνωσης στα ελληνικά αποδίδεται «νέοι πολίτες» (όπου το «πολίτης» αντιδιαστέλλεται με το «στρατιωτικός»). Εμβλημά της ένα πάνινο μποτάκι, υπόδημα που, όπως τονίζουν τα στελέχη της Genc Siviller, δεν δύναται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στολής. Για την Τουρκία ο συμβολισμός είναι αμέσως αναγνωρίσιμος: το έμβλημα περιπαίζει και αμφισβητεί τη στρατιωτική μπότα, που ο δημοκρατικός και φιλελεύθερος Τύπος εδώ και δεκαετίες έχει αναγάγει σε εικόνα σύμβολο της στρατιωτικής παρέμβασης που καταπατά, συνθλίβει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Η οργάνωση αποσκοπεί να στρατολογήσει στον αγώνα για την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών πρόσωπα κάθε ιδεολογίας: σοσιαλιστές, ισλαμιστές, κεμαλιστές, αναρχικοί, κεντρώοι δημοκράτες, υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους καλούνται να συνενωθούν στην κοινή προσπάθεια για την προάσπιση της πορείας εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.
Με σύνθημα «οι νέοι πολίτες είναι ανήσυχοι» η οργάνωση έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να βγάλει στους δρόμους σε μικρές αλλά ηχηρές πορείες διαμαρτυρίας τους φιλελεύθερους υπερασπιστές της δημοκρατίας. Η Genc Siviller είχε γεμίσει το κέντρο του Πέρα και μετά την αποκάλυψη από το περιοδικό Νοκτά, την άνοιξη του 2007, ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων όπλων κατέστρωναν το 2004 σχέδια πραξικοπήματος για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν, σχέδια που μπλόκαρε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ. Η Genc Siviller πρωτοστάτησε και στη γιγάντια πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, αλλά και στις διαδηλώσεις των πολιτών που απαιτούν την αποκάλυψη και τιμωρία των ηθικών αυτουργών της.
Διοργανωτές της πορείας ότι αυτή είχε «να καταδικάσει κάθε είδος πραξικοπήματος, τόσο και του στρατού όσο και του δικαστηρίου».
Η διοργάνωση καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στην τουρκική κοινωνία. Παρά τη βαθιά πόλωση μεταξύ κεμαλιστών και θρησκευομένων που ταλανίζει τη χώρα από τη δεκαετία του ’50 αρχίζει δειλά δειλά να διαφαίνεται ένας «τρίτος δρόμος». Σε αυτόν είναι έτοιμοι να πορευθούν όσοι οραματίζονται μια Τουρκία πάνω απ’ όλα δημοκρατική.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]