Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με «πίστη» στον Πούτιν ο «μαθητής» Μεντβέντεφ γίνεται πρόεδρος της Ρωσίας

Αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μεντβέντεφ
δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια μαριονέτα του Πούτιν

Αλλαγή σκυτάλης την Τετάρτη στη Ρωσία με τον τρίτο εκλεγμένο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναλαμβάνει τα ηνία από το μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος περνά στην πρωθυπουργία και στην κεφαλή της κραταιάς «Ενωμένης Ρωσίας».

Πριν ακόμη ορκιστεί πρόεδρος της χώρας, ο Μεντβέντεφ έχει γίνει αντικείμενο σάτιρας. Όχι εξαιτίας του χαρακτήρα του, αλλά εξαιτίας του επιθέτου του. Στα ρωσικά «μεντβέντ» είναι η αρκούδα. Περιοδικά δημοσιεύουν φωτομοντάζ με το σώμα του Μεντβέντεφ και το... κεφάλι αρκούδας.

Οι image-makers του Κρεμλίνου προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι «δάσκαλος» και «μαθητής» θα εμφανίζονται ως ένα «αήττητο δίδυμο».

Παρότι λέγεται ότι ο Μεντβέντεφ έχει κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ειδικό δάσκαλο, για να αντιγράψει το στυλ του Πούτιν -από το βάδισμα ως την ομιλία του- πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Μεντβέντεφ έχει αφήσει να διαφανούν οι φιλελεύθερες απόψεις του, πολύ πιο φιλελεύθερες από του Πούτιν.

Ακόμη κι οι δριμύτεροι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενης αλλαγής στην πολιτική της Ρωσίας.

Είναι 13 χρόνια νεότερος του Πούτιν και έχει πολλές φορές δηλώσει ότι, σε νεότερη ηλικία, έκανε οικονομίες για να αγοράσει δίσκους των Pink Floyd και των Black Sabbath.

Η σύζυγός του είναι ήδη αναγνωρίσιμη και ακολουθεί τη μόδα. Ο ίδιος έχει γράψει αρκετά αξιοσημείωτα νομικά άρθρα, κάνει γιόγκα και κολυμπάει σε καθημερινή βάση.

Ο Πούτιν, ειδήμονας των πολεμικών τεχνών και δεινός κυνηγός και σκιέρ, έχει κρατήσει την προσωπική ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η σύζυγός του σπανίως φωτογραφίζεται μαζί του, ενώ οι δύο κόρες του ποτέ.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μεντβέντεφ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια μαριονέτα του Πούτιν, χωρίς μια δική του ισχυρή πολιτική βάση, περιορισμένος από τους πιστούς του Πούτιν στο Κρεμλίνο και αναγκασμένος να συμβουλεύεται τον πρωθυπουργό για το κάθε τι.

Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, πάντως, θεωρούν ότι ακόμη και η αλλαγή στο ύφος του προέδρου μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, ο Μεντβέντεφ δεν είναι ο σκληρός και αδιάλλακτος ηγέτης που δίνει εντολές και δεν δέχεται κουβέντα, αλλά κάποιος που, αν μη τι άλλο, διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας.

Με ενισχυμένες εξουσίες ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει την εξουσία. Με βάση ένα διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ελέγχει τους περιφερειακούς κυβερνήτες, παρόλο που ο διορισμός και η παύση τους εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα του αρχηγού του Κράτους.

Ο Πούτιν τροποποίησε το διάταγμα που ο ίδιος είχε εκδώσει το 2007, προκειμένου οι κυβερνήτες των επαρχιών να υποβάλλουν τον ετήσιο απολογισμό τους στην κεντρική κυβέρνηση, και όχι στον πρόεδρο. Οι κυβερνήτες αυτοί έχουν ήδη μετατραπεί από εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε «αντιβασιλείς» που διορίζονται από το Κρεμλίνο.

Με την αλλαγή αυτή, ο Πούτιν θέλει να ενισχύσει τις εξουσίες του, στις οποίες περιλαμβάνεται ήδη η ηγεσία του πανίσχυρου κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα. Το διάταγμα για τους κυβερνήτες περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων του Μεντβέντεφ, ο οποίος έφτασε στο ανώτατο αξίωμα επειδή το αποφάσισε ο Πούτιν και νομιμοποιήθηκε σε αμφιλεγόμενες εκλογές.

Αλλες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να παραμείνει στη σκιά, ούτε να ασχοληθεί με καθημερινά ζητήματα που δεν τον ευχαριστούν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ενωμένης Ρωσίας παρουσίασαν σχέδιο νόμου που μεταθέτει σε υπουργεία και υπηρεσίες διάφορες αρμοδιότητες της κυβέρνησης που έχουν κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα (οι αρμοδιότητες για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την άμυνα παραμένουν στον πρωθυπουργό).

Πρόκειται για τροπολογίες σε 150 νόμους που -όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι- αποσκοπούν στο να απαλλάξουν την κυβέρνηση από τρέχοντα ζητήματα, προκειμένου να αφοσιωθεί σε «στρατηγικά θέματα», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]