Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ και Σκόπια υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας

Κοντολίζα και Μιλόσοσκι υπέγραψαν

διακήρυξη στρατηγικής σχέσης

και συνεργασίας


H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο ομόλογός της Αντονιο Μιλόσοσκι, μετά την ημιωρη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψαν "Διακήρυξη Στρατηγικής Σχέσης και Συνεργασίας" μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ, προέβησαν σε δηλώσεις. Πρώτη μίλησε η κα Ράις η οποία τόνισε:
"Μόλις υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα πλαίσιο για συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της "Μακεδονίας". Έχει ορισμένα στοιχεία που θα αναπτύξουμε, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και εμπορικών δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των πληθυσμών μας. Θα εξετάσουμε θέματα ασφάλειας - όπως το ότι η "Μακεδονία" ενδεχομένως επιθυμεί να εκπαιδεύσει δυνάμεις για αντιτρομοκρατική δράση και τα συναφή. Ετσι η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι αρκετά ευρεία και έχουμε δεσμευθεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο σύναψης και άλλων συμφωνιών σε συνέχεια αυτής.
Η συμφωνία αυτή είναι πραγματικά μια πολύ ισχυρή ένδειξη εκ μέρους του λαού των ΗΠΑ για τη διαρκή συνεργασία και τη φιλία μεταξύ ''Μακεδονίας'' και ΗΠΑ.
Μοιραζόμαστε αξίες με τη ''Μακεδονία''. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το ότι έχουμε συνεισφέρει στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η ''Μακεδονία ''και νομίζω ότι είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της ''Μακεδονίας'' στο ΝΑΤΟ όταν θα μπορέσει να γεφυρωθεί η διαμάχη για τη ονομασία.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί πολύ, πολύ σύντομα, διότι η ''Μακεδονία'' αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ''Μακεδονία'' θα βελτιώσει την ισχύ, την ευημερία και τη δημοκρατία του ΝΑΤΟ. Προσβλέπουμε πολύ στην ημέρα που η'' Μακεδονία'' θα υπηρετεί δίπλα-δίπλα με τις ΗΠΑ ως μέλος του ΝΑΤΟ, όπως υπηρετεί σήμερα δίπλα δίπλα στις προσπάθειες για την προώθηση και διατήρηση της δημοκρατίας".

Από την πλευρά του ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε:
"Αυτή η συμφωνία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη ''Μακεδονία''. Δείχνει ότι οι διμερείς μας σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Στις ΗΠΑ αντικρίζουμε έναν αξιόπιστο εταίρο, έναν σύμμαχο. Η ''Μακεδονία'' θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στις προσπάθειές μας για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας, μοιραζόμενοι τις κοινές μας αξίες. Έχουμε αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας και την ισχυρή εταιρική μας σχέση.
Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες μας υπηρετούν δίπλα δίπλα με Αμερικανούς και άλλους σε αποστολές του ΝΑΤΟ στον κόσμο, και η ''Μακεδονία'' έχει αποδείξει ότι, ως ένα ειρηνικό έθνος στην ΝΑ Ευρώπη, θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχής μας.
Ως εκ τούτου, η σημερινή ημέρα εκλαμβάνεται ως πραγματικό ιστορικό γεγονός και βήμα στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες θα αναβαθμιστούν σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομία και το εμπόριο, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, και επαφών των δυο λαών. Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους των ''Μακεδόνων'' πολιτών."
Μετά το πέρας των δηλώσεων, σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ, πού βλέπει πιθανότητα συμβιβασμού μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας,'' αφού ο ελληνικός λαός κατέστησε σαφές ότι έχει αρχίσει να αρνείται την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας'', απάντησε:
"Η Μακεδονία είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Και η Ελλάδα είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι με αρκετή βούληση, προσπάθεια και ευελιξία, το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί διότι στη διάρκεια τη συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατέστη απόλυτα σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να προσκληθεί η ''Μακεδονία ''να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι ελπίζουμε πως αυτό θα συμβεί το ταχύτερο δυνατό".
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ολοκλήρωσε σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό "ενθαρρύνουμε τον πρέσβη Νίμιτς να διπλασιάσει τις προσπάθειές του, και ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τη ''Μακεδονία'' να εργασθούν σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την επίτευξη λύσης διότι η ''Μακεδονία'' δικαιούται την πρόσκληση που δεν μπόρεσε να λάβει στο Βουκουρέστι".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]