Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπράιζα: "Πρώτα ο TGI και μετά ο South Stream"

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον αγωγό South Stream αρκεί πρώτα να λειτουργήσει ο τουρκο-ελληνικό-ιταλικός αγωγός TGI που θα μεταφέρει Αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας.

Ο Μπράιζα σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους που δόθηκαν επισήμως στην δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, καλεί την Ελλάδα να υλοποιήσει την φιλοδοξία της να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος ολοκληρώνοντας τον αγωγό TGI.

"Μπορείτε να έχετε τον TGI και τον South Stream εάν ολοκληρώσετε πρώτα τον TGI. Εάν κατασκευάσετε πρώτα τον South Stream φοβούμε ότι θα μείνετε μόνο με αυτόν", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την κατασκευή του αγωγού TGI που θα μεταφέρει Αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας "επειδή ήταν δική σας πρωτοβουλία", είπε ο Μπράιζα. Μαζί με την Ιταλία "σκεφθήκατε το εγχείρημα και βρήκατε τους επενδυτές...Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την ιδέα και την υποστήριξαν".

"Συνεργασθήκαμε με το Αζερμπαϊτζάν για να πείσουμε την κυβέρνηση του ότι αξίζει να συμμετάσχει στο έργο", τόνισε ο Μπράιζα που υποστήριξε ότι δεν ήταν εύκολο. "Το Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδες" καθώς θέλει να εξοικονομήσει το φυσικό αέριο για το μέλλον και προς το παρόν δίνει προτεραιότητα στο πετρέλαιο, είπε.


"Από όσο γνωρίζουμε η Ελλάδα εξακολουθεί να θέλει να ολοκληρώσει το έργο. Αυτό είναι καλό. Ας το πραγματοποιήσουμε".


O Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η Ουάσιγκτον δυνασχέτησε με την σύναψη της Ελληνορωσικής συμφωνίας.

Χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα περί αντιθέτου "κατασκευασμένα" και δήλωσε ότι "είναι δικαίωμα της Ελλάδας να "πράξει ότι νομίζει" για την προμήθεια της ενέργειας της.

"Η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια να έχει περισσότερους αγωγούς να περνούν από την χώρα. Η δική μας γνώμη είναι ότι η ασφάλεια προέρχεται από την ποικιλία πηγών. Όχι από την πολλαπλότητα των αγωγών", δήλωσε ο Μπράιζα.

Εξήγησε ότι εάν υπάρχει "ποικιλία πηγών" η Ελλάδα θα έχει "μεγαλύτερη ισχύ" για να διαπραγματευθεί ευνοικότερη συμφωνία με τον κύριο προμηθευτή της, στην συγκεκριμένη περίπτωση την Γκάζπρομ. "Θέλουμε η Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση".

Παρομοίασε δε το φυσικό αέριο με...τη φέτα. "Αν έχεις μόνο έναν προμηθευτή φέτας, υπάρχει πρόβλημα", είπε. "Ο προμηθευτής αυτός καθορίζει τις τιμές. Τι θα γίνει αν του δώσεις περισσότερη δύναμη, όταν ήδη καθορίζει το 80% των προμηθειών σου; Είναι στοιχειώδη οικονομικά αυτά", ανέφερε.

Ο Μπράιζα χαρακτήρισε το κόστος της κατασκευής του South Stream (15-20 δισ. δολάρια) "το πιο ακριβό έργο που έχει αναληφθεί" και προειδοποίησε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν "υψηλή τιμή" για το φυσικό αέριο.

Η Γκάζπρομ αγοράζει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία στο ένα τρίτο της τιμής χρεώνει στους πελάτες της στην Δύση και έτσι καρπώνεται όλα τα κέρδη. "Δεν τα μοιράζεται μαζί σας. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα πληρώσουν για την μονοπωλιακή δύναμη που έχει ο κύριος προμηθευτής (δηλαδή, η Γκάζπρομ)", προειδοποίησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Foreign Press
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]