Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ε.Ε.: Λένε στην Τουρκία πως να γίνουν Ευρωπαίοι, αλλά...

Ανησυχία και προτροπές
Ευρωκοινοβουλίου
προς Αγκυρα

«Ανησυχία» για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, αλλά και για την προσπάθεια δικαστικής απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έκθεσή του, στην οποία επίσης τονίζεται η ανάγκη πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η έκθεση, που εγκρίθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος, επαναλαμβάνει τις πάγιες εκκλήσεις προς την Τουρκία να φροντίσει για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων και την επίλυση των εκκρεμοτήτων, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τη μέχρι τούδε πρόοδο στις σχέσεις Αθηνών-Αγκύρας.

Ειδικότερα, στο κείμενο, η Τουρκία καλείται να ενισχύσει «τον διάλογο με την Ελλάδα (αλλά και τη Βουλγαρία), ώστε να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα», ενώ περιλαμβάνονται οι πάγιες πλέον εκκλήσεις για προστασία των μειονοτήτων, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου και, φυσικά, για επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικά για την Κύπρο, ζητείται από τον τουρκικό στρατό να πάψει να αναμιγνύεται στην εξωτερική πολιτική που χαράσσει η «δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία», τούτο δε μεταξύ άλλων «στα γειτονικά κράτη περιλαμβανομένης της Κύπρου».

Τα προβλήματα της «δημοκρατικά εκλεγμένης», όπως επισημαίνει το Κοινοβούλιο, κυβέρνησης Ερντογάν με τη Δικαιοσύνη, αποτελούν όμως το κύριο μήνυμα της έκθεσης. Ετσι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο «να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ευρωπαϊκά πρότυπα» σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κομμάτων» (με άλλα λόγια ότι επιτρέπεται η απαγόρευσή τους μόνο αν έχουν καταφύγει ή απειλούν να καταφύγουν στη βία).

Επισημαίνουν όμως ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές ότι η απόφαση για άρση της απαγόρευσης της μαντίλας, που άνοιξε τον δρόμο για τη δικαστική παρέμβαση, «έχει ενσπείρει ανησυχία» σε «μερίδα του πληθυσμού» για να σημειώσουν ότι καλό θα ήταν να έχει συμβουλευθεί νωρίτερα ο Ερντογάν τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών».

Επιπλέον, η έκθεση ουσιαστικά υιοθετεί τις αμφιβολίες που έχουν εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα στις Βρυξέλλες για το κατά πόσον η κυβέρνηση Ερντογάν έχει την πολιτική βούληση, αλλά και δυνατότητα να επιστρέψει στο μεταρρυθμιστικό της έργο, το οποίο έχει ατονήσει μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005.

Σημειώνουν έτσι ότι οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στο διαβόητο άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα περί προστασίας του «τουρκισμού» δεν μπορούν παρά να είναι η αρχή μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, κατάληξη της οποίας θα είναι «η μετατροπή της Τουρκίας σε μια σύγχρονη δημοκρατία, βασιζόμενη σε ένα κοσμικό κράτος και σε μια πλουραλιστική κοινωνία»…

Αυτά όμως ανήκουν σε ένα απώτερο μέλλον, καθώς όπως διαπιστώνει το Κοινοβούλιο «ουδεμία πρόοδος» επετεύχθη το τελευταίο 12μηνο σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, καταπολέμησης των βασανιστηρίων και σεβασμού των μειονοτήτων. Μάλλον το αντίθετο, καθώς και οι συλλήψεις «αντιφρονούντων» έχουν αυξηθεί και η «εχθρότητα έναντι των μειονοτήτων» παραμένει. Πάντως, αν και όπως πάντα συμβαίνει η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την έκθεση, το Κοινοβούλιο απέφυγε ιδιαίτερες αιχμές για ζητήματα ιδιαίτερα «ευαίσθητα» για την Τουρκία, όπως οι στρατιωτικές επιδρομές στο Ιράκ ή ακόμα η ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η έκθεση θα κατατεθεί για ψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]