Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απογοήτευση για όλους όσους έλπιζαν σε μείωση της στρατιωτικής θητείας...



Δεν μειώνεται
η στρατιωτική θητεία

Οριστικό τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για μείωση της στρατιωτικής θητείας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά βήματα για τη μείωση της θητείας σε συγκεκριμένες κατηγορίες στρατευσίμων, όπως οι πολύτεκνοι ή οι προστάτες οικογένειας, εκφράζοντας παράλληλα την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωσή της.

«Μακάρι να μπορούσαμε να μην υπήρχε καθόλου θητεία ή να μη χρειάζονταν καθόλου οι Ενοπλες Δυνάμεις ως προς την εθνική τους αποστολή. Πρέπει όμως να σας πω ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τρόπος μείωσης της θητείας», είπε χαρακτηριστικά. Διηγούμενος μάλιστα την προσωπική του εμπειρία από τη θητεία, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, αποκόμισε τελικά πολλά θετικά, σε δυσκολότερες μάλιστα εποχές.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων να εντοπίσουν τρόπους αναβάθμισης του συγκεκριμένου θεσμού, ώστε να σταματήσει πλέον η θητεία να εκλαμβάνεται από τους νέους ως de facto χαμένος χρόνος. Πέραν των προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διατροφικής αγωγής που ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε χθες και τη βούληση του υπουργείου να εντάξει και πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, ώστε, όπως είπε, αν θέλουν κάποια παιδιά να φοιτήσουν αυτόν τον ένα χρόνο θητείας, να μπορεί να τους παρέχεται και σχετική πιστοποίηση εκμάθησης.

Ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αποσαφηνίζοντας πως δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα των στρατιωτικών. «Δεν υπάρχουν σκέψεις αύξησης των χρόνων παραμονής των αξιωματικών στον βαθμό που έχουν ούτε σκέψεις αύξησης των ορίων ηλικίας». Εν τούτοις, ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του εξετάζουν το ενδεχόμενο σχεδιασμού δεύτερης (παράλληλης) επετηρίδας στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε όσοι δεν επιθυμούν να αποστρατευτούν να μην αποστρατεύονται. Ως προς αυτό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε πως δεν πρόκειται για κάτι υποχρεωτικό. Αντιθέτως, η χρήση αυτού του μέτρου, θα γίνεται μόνο από όσους θέλουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στράτευμα. Αυτό, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόρθωση των αδικιών που υπάρχουν λόγω του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε πως είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους αρχηγούς και την πολιτική ηγεσία η διαδικασία των κρίσεων και εκτίμησε πως αν δοθούν κάποια κίνητρα σε εκείνους που δεν επιθυμούν να αποστρατευτούν υποχρεωτικά, τότε θα είναι δυνατή η επίλυση κάποιων -τουλάχιστον- από τις αδικίες του συστήματος. Και επανέλαβε: «Συζητούμε να διορθώσουμε αδικίες του αυστηρού συστήματος της επετηρίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 70 με 80% εκείνων που αποστρατεύονται κάθε χρόνο, δεν θέλουν να αποστρατευτούν».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]