Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια


Νέο παιχνίδι με τις ημερομηνίες

Βιάζονται πάρα πολύ οι ΗΠΑ

Νέο παιχνίδι με τις ημερομηνίες

Αυξάνουν την πίεση οι ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, την καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, ο γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ έθεσε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 9 Ιουλίου. Το παιχνίδι αυτό με τις καταληκτικές ημερομηνίες προκαλεί δυσφορία στην Αθήνα, η οποία δεν θέλει να αποδεχτεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στη διαπραγμάτευση.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη. Πριν από 4 ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, στην οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και παραθέτει τους λόγους για τη στάση της χώρας στο Βουκουρέστι. Ο κ. Σέφερ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην ΠΓΔΜ: «Ηρθα να συνομιλήσω με την ηγεσία της χώρας σας, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στις 9 Ιουλίου, η Κροατία και η Αλβανία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Θέλω το ίδιο να είναι σε θέση να πράξει και μία ακόμη χώρα, η δική σας. Εχετε τη δυνατότητα μέχρι τις 9 Ιουλίου να βρείτε λύση στο θέμα του ονόματος», είπε στους Σκοπιανούς ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Αμυνας Λάζαρ Ελένοφσκι, ο κ. Σέφερ είπε στους συνομιλητές του ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Τους ζήτησε, όμως, να κοιτάξουν μπροστά και υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της αρχής της ομοφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Νίμιτς, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια την περασμένη Πέμπτη, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση ως τις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι έπειτα από τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διεθνείς διπλωμάτες τού εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι ότι όλες αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος, κάτι που δεν θέλει να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, η οποία περιμένει τις εκλογές στη γειτονική χώρα και το σχηματισμό της κυβέρνησης, ώστε να ξέρει πόσο αξιόπιστοι είναι οι συνομιλητές της. Γι’ αυτό και συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών έλεγαν χθες ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή της. Αντίθετα, τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ιβιτσα Μπότσεφσκι.
Επίθεση Μιλόσοσκι κατά Ντόρας
Ενα μήνα μετά το βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας παραμένει προκλητική και εκμεταλλεύεται κάθε αφορμή για να οξύνει το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με προφανή στόχο να εκμεταλλευτεί τα εθνικιστικά αισθήματα στην προεκλογική περίοδο.
Σε οξύτατη επίθεση κατά της κ. Μπακογιάννη προχώρησε ο Σκοπιανός ομόλογός της κ. Μιλόσοσκι, με αφορμή συνέντευξη της υπουργού στην «Απογευματινή», όπου αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα έχουν τα Σκόπια από μια λύση του ζητήματος. «Είναι εύκολο για την Ελλάδα να παινεύεται, με ξένα, ευρωπαϊκά χρήματα, όμως εμείς δεν είμαστε έμποροι.
Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε Μακεδόνες και το γεγονός αυτό δεν εξαρτάται από τα ελληνικά χρήματα», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Το άρθρο 5
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στην επιστολή του ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρει ότι η Ελλάδα με το βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβίασε το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Προσθέτει ότι η χώρα του θεωρεί ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]