Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολλαπλά τα οφέλη - Και στο όνομα των Σκοπίων αλλάζει στάση η Ρωσία

Θετική στροφή και για το όνομα

Την αλλαγή της στάσης της Μόσχας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εφόσον προκύψει κοινά αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι τη θέση πως η Μόσχα θα υιοθετήσει την ονομασία, στην οποία θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, παρότι έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχε διατυπώσει προ μηνών με συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα.

Χθες, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, αλλά και τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε δημοσίως πως αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων, η χώρα του θα επιδιώξει τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στηρίζοντας οποιαδήποτε λύση κριθεί κοινά αποδεκτή, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Μόσχα θα στηρίξει τη διαδικασία σε επίπεδο ΟΗΕ. Ο κ. Πούτιν αποκάλυψε πως στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον κ. Κώστα Καραμανλή στο Κρεμλίνο, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε λεπτομερώς. Χρησιμοποιώντας ως «πάτημα» το ζήτημα των Σκοπίων και την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Ρωσίας βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει ακόμα μια επίθεση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η διεύρυνση ΝΑΤΟ

Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως αυτή είναι αντιπαραγωγική καθώς οι σημερινές απειλές δεν εξασφαλίζονται με τεχνητές διευρύνσεις. «Με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν λαμβάνονται αποδοτικότερα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της αντιμετώπισης των όπλων μαζικής καταστροφής και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτά επιτυγχάνονται μόνο με τη συνεργασία όλων των κρατών του κόσμου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως αυτές δεν έχουν χαρακτήρα ψυχολογικό ή συναισθηματικό και φυσικά δεν είναι πρόσφατες, «έχουν ιστορικές ρίζες, αποτελούν καθαρά πολιτικό πρόβλημα με την εκκρεμότητα να πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Για το ζήτημα του Κοσόβου ο κ. Πούτιν ξεκαθάρισε πως η θέση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη, υποστηρίζοντας πως η αναγνώρισή του είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Για το ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Καραμανλής σε μικρή απόσταση και εντός πάντα του Κρεμλίνου είχε την πρώτη του συνάντηση γνωριμίας με τον 3ο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης φυσικού αερίου

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Μόσχα προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του νέου αγωγού South Stream για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας. Η εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με ισόποσα ποσοστά 50% - 50% η Gazprom και η ΔΕΣΦΑ, θα έχει «κατά προτίμηση» έδρα την Ελλάδα και στους στόχους της εντάσσονται ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η κατασκευή του έργου. Το έργο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από τη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή Μπερεγκόβαγια στη βουλγαρική ακτή, στη Βάρνα, με διαδρομή 900 χιλιομέτρων και σε θαλάσσια βάθη έως και 2.000 μέτρα. Στο υπέργειο τμήμα του ο αγωγός θα ακολουθήσει δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις. Μία με κατεύθυνση βορειοδυτική μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, από όπου θα συνδεθεί με τους υφιστάμενους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο. Η άλλη κατεύθυνση θα είναι μέσω Ελλάδος και Αλβανίας, προκειμένου να καταλήξει υποβρύχια στην Ιταλία για να συνδεθεί απ’ ευθείας με το ιταλικό δίκτυο. Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με Βουλγαρία, Ιταλία και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Η ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου ανέρχεται στα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, μέρος του οποίου θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Στη συμφωνία, που θα έχει ισχύ 30 χρόνια, ορίζεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης σκοπιμότητας: 18 μήνες ή το αργότερο 2 χρόνια από την ημερομηνία κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε τρία κριτήρια:

- Την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας.

- Τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

- Τη μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και τη σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο. Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016, ενώ εκκρεμεί ανανέωσή της μέχρι το 2040. Παράλληλα, έχει συσταθεί μεικτή επιτροπή για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα φυσικού αερίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]