Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η συνεργασία στους εξοπλισμούς


Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ρωσίας, η συνάντηση των κ. Πούτιν και Καραμανλή επιβεβαίωσε, μεταξύ πολλών άλλων, και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την αγορά των 420 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει τη βούλησή του για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα. Από ελληνικής πλευράς, το πράσινο φως για την επικύρωση της συγκεκριμένης αγοράς έχει δοθεί από τον Δεκέμβριο του 2007, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, το ύψος της συμφωνίας θα αγγίξει τα 1,4 δισ. ευρώ και η υπογραφή της αναμένεται να γίνει ώς το φθινόπωρο του 2008. Πέραν των ρωσικών ΒΜΡ-3Μ, συνυποψήφια είναι τα γερμανικά PUMA, τα ιταλικά AGRISSATOR και τα δεύτερης γενιάς γερμανικά MARTER 1-A3. Ωστόσο, η αγορά των ρωσικών BMP-3Μ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της λεγόμενης «ενεργειακής διπλωματίας» Ελλάδας-Ρωσίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης αποτελούν την επωφελέστερη δυνατή επιλογή. Στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε τόσο το γεγονός ότι το ρωσικό ΒΜΡ-3Μ είναι εξίσου καλό των ανταγωνιστικών του όσο και το γεγονός ότι, μέσω αυτών, καλύπτονται επαρκώς και οι επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού.

Σε αυτά προστίθεται και το γεγονός πως από οικονομικής πλευράς η συγκεκριμένη λύση είναι η περισσότερο συμφέρουσα. Η παροχή μάλιστα της δυνατότητας συμπαραγωγής που προσφέρει η ρωσική πλευρά, ενισχύει περαιτέρω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τη συγκεκριμένη αγορά.

Ενδιαφέρον, στην τελευταία περίπτωση, θα έχει και το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Πρόκειται για την κρατική εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την ιδιωτική εταιρεία του Ομίλου Ιντρακόμ «Ιntracom Defense Electronics» και άλλες μικρότερες, οι οποίες προτίθενται να παραχωρήσουν μέρος της συμπαραγωγής και σε επιμέρους υποκατασκευαστές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]