Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κ. Νίμιτς αναζητεί διεξόδους για το όνομα των Σκοπίων


Κάλεσε εκ νέου στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων σε χωριστές συναντήσεις

Με χωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, συνεχίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χθες συναντήθηκε με τον κ. Ντιμιτρόφ, με τον οποίο θα έχει και σήμερα επαφές και την Παρασκευή πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει αμέσως μετά κοινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει νέα πρόταση για το όνομα από τον κ. Νίμιτς και ότι οι συναντήσεις αυτή τη στιγμή έχουν χαρακτήρα προετοιμασίας των επόμενων σταδίων της διαδικασίας.

Ειδικότερα, ο ειδικός μεσολαβητής, αφού ακούσει από τους διαπραγματευτές τις θέσεις των κυβερνήσεών τους μετά τις απόψεις που ο ίδιος εξέθεσε στην προ δεκαπενθημέρου επίσκεψή του σε Σκόπια και Αθήνα, αναμένεται να σχεδιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Καθώς μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών την 1η Ιουνίου στην ΠΓΔΜ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία, εκτιμάται ότι ο κ. Νίμιτς θα προσπαθήσει να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε επιμέρους θέματα, να προετοιμάσει δηλαδή το πλαίσιο, ώστε μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα Σκόπια η διαδικασία να κινηθεί γρήγορα για συμφωνία σε ονομασία.

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Washington Times, καλεί εκ νέου την ηγεσία των Σκοπίων να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που θα διασφαλίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και, μελλοντικά, στην Ε.Ε.

Η πρόσκληση Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών να μεταβούν στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο κ. Τσερβενκόφσι σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ζήτησε πριν αναχωρήσει ο κ. Ντιμιτρόφ από τα Σκόπια να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή του ίδιου, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ώστε ο διαπραγματευτής να έχει ξεκάθαρες οδηγίες. Ομως, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, δεν υπήρξε ποτέ απάντηση στο αίτημα από τον κ. Γκρούεφσκι και έτσι, συναντήθηκε ο ίδιος με τον κ. Ντιμιτρόφ και του έθεσε το πλαίσιο των θέσεων της χώρας. Χθες, από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν θεώρησε σκόπιμη μια νέα σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας, καθώς δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και δεν αναμένει να προκύψει κάτι από τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]