Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντ. Μπακογιάννη: «Η Ελλάδα έτοιμη για διαπραγματεύσεις» με τα Σκόπια


Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ευρωατλαντική οικογένεια παραμένει χωρίς λύση, επισημαίνει η υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε άρθρο της που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς». Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και για το λόγο αυτό όλα τα μέλη της Συμμαχίας, και πολύ περισσότερο η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας και των σχέσεων που συνδέουν τους δύο λαούς, επιθυμούν την εξέλιξη αυτή, τονίζει η κ. Μπακογιάννη. Ωστόσο, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου κατέστη σαφές ότι η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το σεβασμό κοινών αρχών και αξιών, μεταξύ των οποίων η καλή πίστη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στη βάση αυτή, η μη ένταξη της ΠΓΔΜ ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χώρα γειτονική, σημαντικό επενδυτή και μελλοντικό σύμμαχο.

Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, συμβάλλοντας με σημαντικό ποσοστό στις αμυντικές δαπάνες και συμμετέχοντας σε όλες τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα, συμμετέχει ενεργά σε περιφερειακό διάλογο με στόχο τη σταθερότητα, κάνοντας χρήση ήπιας και έξυπνης ισχύος ("soft and smart power"). Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κορυφαίο επενδυτή στην περιοχή αλλά συμβάλει στην ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης μέσω προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας και υποδομών.

Για πολλούς ένα όνομα δεν εκφράζει σχεδόν τίποτα περισσότερο από ένα δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί υπεραπλούστευση, αφού το ζήτημα του ονόματος είναι περίπλοκο, καθώς συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν και τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής. Ο όρος «Μακεδονία» περιλαμβάνει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, της οποίας μόνον ένα τμήμα βρίσκεται στην ΠΓΔΜ. Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος αν η ΠΓΔΜ έχει εδαφικές βλέψεις στο σύνολο της περιοχής. Οι ηγέτες της υποστηρίζουν το αντίθετο και η Ελλάδα πολύ θα ήθελε να τους πιστέψει. Πώς θα μπορούσε όμως να εξηγήσει κανείς την ύπαρξη επισήμων χαρτών και εγγράφων που απεικονίζουν τη Μακεδονία στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούν «Μακεδονία του Αιγαίου», ως «κατεχόμενο έδαφος», ως ανήκουσα στην ΠΓΔΜ που κάποια ημέρα θα «απελευθερωθεί», καθώς και τις ιστορικές και γεωγραφικές ανακρίβειες στα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Τέτοιες ενέργειες, που γίνονται με κρατική ενθάρρυνση, δηλητηριάζουν τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τις σχέσεις των δύο λαών.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει γενναίες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης έχοντας καλύψει το μισό δρόμο, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία, και το μόνο που ζητά από την άλλη πλευρά είναι να καλύψει το άλλο μισό του δρόμου. Την προσπάθειά της αυτή υποστηρίζουν 116 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τα οποία συγκηδεμόνευσαν το Ψήφισμα 356 με το οποίο εκφράζεται η θέση της Βουλής ότι «η ΠΓΔΜ πρέπει να απέχει από εχθρικές ενέργειες και προπαγάνδα κατά της Ελλάδος και θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης» ενώ οι γερουσιαστές Μενέντεζ, Σνόου, Ομπάμα, Λέβιν, και Στέιμπναου, εισήγαγαν παρεμφερές ψήφισμα στη Γερουσία.

Με τη δυναμική που δημιουργήθηκε στην τελευταία σύνοδο της Συμμαχίας, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, τονίζει η κ. Μπακογιάννη και καλεί την ΠΓΔΜ να επιδείξει εκείνο το πολιτικό πνεύμα το οποίο θα εξασφαλίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Το μέλλον της ΠΓΔΜ βρίσκεται στα ίδια της τα χέρια, καταλήγει το άρθρο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]