Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλησιάζει η συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και οι πιέσεις για το όνομα των Σκοπίων αυξάνονται

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίλυση του ζητήματος, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη στο Βουκουρέστι.
Η Ελλάδα διαμηνύει ότι θα συμφωνήσει μόνο με αμοιβαία, αποδεκτή ονομασία, για όλες τις χρήσεις και ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη συμμαχία. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τη Σλοβενία δήλωσε ότι είναι κάπως δύσκολο να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη σύνοδο, προσθέτοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση έως ότου πετύχει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά ότι "στη διπλωματία δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις, τελικές λύσεις ευχόμαστε να υπάρχουν", ενώ σημείωσε ότι "στόχος δεν είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση, αλλά η ύπαρξη συμμαχικών σχέσεων που θα οικοδομούνται στις σωστές βάσεις".
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η χρονική πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή προτάσεων με τη μορφή τελεσιγράφων, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση του Τζορτζ Μπους στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει χρόνος για λύση και μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Την ίδια ώρα αντιφατική είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων.
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι χαρακτήρισε τελική την πρόταση Νίμιτς, ενώ υποστήριξε ότι η μη αποδοχή της πρότασης από την Ελλάδα αποτελεί μία προσπάθεια να βρεθεί δικαιολογία στα εσωτερικά της προβλήματα, με στόχο την παρεμπόδιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προωθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απάντηση στην πρόταση Νίμιτς.
Ο κ. Γκρούεφσκι πρόκειται να έχει νέα συνάντηση σήμερα το βράδυ στις 9 (ώρα Ελλάδας), με τον πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπου θα εξεταστεί η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς και οι επόμενες κινήσεις της ηγεσίας της χώρας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]