Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: “Οι προμήθειες οπλικών συστημάτων μας στη Συρία δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”


RIA Novosti
18 Ιουνίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, στα πλαίσια δηλώσεών του σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου την Κυριακή, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ρωσίας να προμηθεύει οπλικά συστήματα στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία διέπεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Ας συζητήσουμε ήρεμα και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η Ρωσία προμηθεύει όπλα στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας, με πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και καλούμε τους εταίρους μας να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Putin σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σειρά συνομιλιών με τον Βρετανό Πρωθυπουργό David Cameron προχθες.

«Δεν παραβιάζουμε κανένα κανόνα», τόνισε ο Putin.

«Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να στηρίζει ανθρώπους που όχι μόνο σκοτώνουν τους εχθρούς τους, αλλά κατακρεουργούν το σώμα τους και τρώνε τα εντόσθιά τους», δήλωσε ο Putin αναφερόμενος σε ένα βίντεο που έδειχνε έναν «αντάρτη» του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» να τρώει – απ’ ό, τι φαινόταν στο πλάνο – την καρδιά ενός στρατιώτη των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας.

«Προτιμάτε να εξακολουθούν να στηρίζονται αυτά τα άτομα; Και επικροτείτε την παροχή όπλων σε τέτοια άτομα;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές αξίες, όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, την οποία πρότειναν ήδη η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Putin δήλωσε:  

«Δεν νομίζω ότι η συνδιάσκεψη αυτή είναι καταδικασμένη (…) Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρωθυπουργό [Cameron] ότι είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέσα για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας».

Δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως η επικείμενη σύνοδος της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία «θα έχει θετική επίδραση στις εξελίξεις στη Συρία».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόσφατα ότι διαθέτουν σαφείς αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των μισθοφόρων ανταρτών. Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίχθηκε και από τη Βρετανία, αλλά απορρίφθηκε ως «μη πειστικός» την περασμένη Παρασκευή από τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ευρέως ως σύμμαχος της Συρίας και έθεσε βέτο σε πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που πρότειναν Δυτικές χώρες και είχαν στόχο να πιέσουν τον Assad ώστε να θέσει τέρμα στις βίαιες συγκρούσεις που διαδραματίζονται στη χώρα του.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η παράδοση οπλικών συστημάτων στη Συρία θα γίνει στα πλαίσια συμφωνιών που ήδη υπάρχουν και αφορούν στα «αμυντικά όπλα», πλην όμως ο Πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι η διαδικασία της πώλησης των S-300 δεν είχε ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές εμπειρογνώμονες σε αμυντικά θέματα, η παράδοση των S-300 στη Συρία έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρόκειται για ένα σύστημα με εξαιρετικές δυνατότητες, το οποίο θα καθιστούσε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση από ξένες αεροπορικές δυνάμεις εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]