Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα φέρει η “νέα δραχμή”;

Η αντίληψη ότι είναι δυνατή η “επιστροφή” στή Δραχμή είναι απολύτως εσφαλμένη. Η Δραχμή δεν υπάρχει πιά ως νόμισμα, όπως δεν υπάρχει η ισπανική Πεσσέτα, ή η Λιρέτα της Ιταλίας κτλ. Εαν κάποιος παράφρων κυβερνήτης αποφάσιζε την έξοδο από το Ευρώ, θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο νόμισμα. Εάν ονόμαζε αυτό τό νόμισμα και πάλι Δραχμή ή Τάλαντο ή Φράγκο, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Θα ήταν απλώς ένα νέο νόμισμα δημιουργημένο εκ του μηδενός.

Όμως με ποιά ισοτιμία ως προς το Ευρώ και τα άλλα νομίσματα; Η ιδέα ότι θα μπορούσε να επαναφερθεί η ισοτιμία με την οποία η Δραχμή μπήκε στό Ευρώ είναι εντελώς αφελής. Έχουν αλλάξει ριζικά, στό μεταξύ, όλες οι οικονομικές παράμετροι που υπαγόρευσαν τότε τη συγκεκριμένη “τιμή εισόδου” της δραχμής στό Ευρώ.Ούτε πάλι το νέο νόμισμα θα μπορούσε, ή θα είχε νόημα να είναι ισότιμο με το Ευρώ. Θα ήταν, εκ των πραγμάτων, πολύ “φθηνότερο”.

Μερικοί υποθέτουν ότι έτσι θα γινόταν απλώς μιά αυτόματη υποτίμηση (της φανταστικής ” νέας δραχμής”) πολύ λιγότερο επώδυνη από τη σημερινή βίαιη εσωτερική υποτίμηση, που επιχειρείται με τη δραματική υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης και της εν γένει διαβίωσης, την πρόκληση περαιτέρω ύφεσης, την αύξηση του δανεισμού, και την εκτίναξη της ανεργίας .
Τα πράγματα, δυστυχώς, είναι πολύ πιό περίπλοκα. Γιατί τα δάνειά μας (του Κράτους, των Τραπεζών και πολλών επιχειρήσεων) έχουν συναφθεί σε Ευρώ και σε σκληρό Ευρώ θα αποπληρωθούν. Ακόμη και αν το ελληνικό χρέος “αναδιαρθρωθεί”, (δηλ. άν μας “χαρίσουν” οι δανειστές μας ένα ποσοστό του) ακόμη και άν τονωθούν με ένα νέο φτηνότερο “ελληνικό νόμισμα”, οι εξαγωγές μας (όσων, τέλος πάντων, προϊόντων παράγουμε ακόμη) και αν, όπως είναι βέβαιο, θα ενισχυθεί ο τουρισμός μας, τίποτα δεν θα μπορέσει ν’ αντισταθμίσει την έξοδό μας από την ΟΝΕ και το Ευρώ.
Ακόμη και αν θα ήταν δυνατό, με κάποια λογιστική επιστημονικής φαντασίας, να εκτιμηθούν λίγο-πολύ τα “κέρδη” και οι ζημίες και να υπολογισθεί η βέλτιστη τιμή και ισοτιμία του φανταστικού νέου νομίσματος και πάλι η αποκατάσταση κάποιας σχετικής ισορροπίας μετά την επάνοδό μας, μέ νέους όρους, στο διεθνές νομισματικό και οικονομικό σύστημα, θα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως καταστροφική.

Το συμπέρασμα, εξ άλλου, στό οποίο καταλήγει ο καθηγητής της Cass Business School του Λονδίνου, Simon Hayley, έπειτα από μιά εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος είναι ότι: ” είναι μεγάλος ο κίδυνος να προκληθεί πολύ σοβαρότερη ζημιά από το φάρμακο (της “νέας δραχμής”) παρά από την αρρώστεια“. Με άλλα λόγια, κάθε, και απλή έστω, συζήτηση του θέματος, αποτελει εκδήλωση “αυτοκτονικού ιδεασμού“. Αυτές όμως οι εκδηλώσεις είνα,ι από μόνες τους, επικίνδυνες.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ.ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ; Ο ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1% ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Κ.Τ ; ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ...ΚΑΙ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟΓΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ .ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ.ΚΥΡΙΕ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ ΤΙ Ι; ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ;;;; ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ..ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ..ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ!..ΕΛΕΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΟΙ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ ..ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΘ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ .........ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΣΤΗΝ "ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΞΕΝΙΤΙΑ" ....ΩΣ "ΕΛΛΗΝ" ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΣ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΥ..ΑΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΝΕΡΓΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι άθλιο, αστήρικτο και προπαγανδιστικό άρθρο είναι αυτό;;;

    Δεν ξέρω την ιδιότητα του κ. Σαρηδάκη (αν είναι οικονομολόγος εννοώ) αλλά όσα γράφει είναι ψευδή, αξιωματικά και δεν έχουν καμία τεκμηρίωση.

    Ας μιλήσει με μερικούς οικονομολόγους (όχι πρασινοφρουρούς) να του πουν την αλήθεια για τη δραχμή.

    Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, η ισοτιμία μπορεί να ξεκινήσει σε 1:1 με το ευρώ και στη συνέχεια να γίνει υποτίμηση. Δεν υπάρχει κανένα διαδικαστικό πρόβλημα ή άλλο θέμα όπως αναφέρεται στις ανοησίες του άρθρου.

    Η δε υποτίμηση η οποία παρουσιάζεται σαν φοβερή τραγωδία, είναι ένα μέσο να γίνουν τα Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες θελκτικά πρός τους ξένους και Ελληνες καταναλωτές (οι μεν ξένοι θα αγόραζαν φτηνά - οι δε Ελληνες θα αγόραζαν Ελληνικά προϊόντα).

    Σταματείστε κύριε Σαρηδάκη να αναλύετε θέματα που δεν γνωρίζετε, και να αφήσετε την μακροοικονομία στους οικονομολόγους.

    Διαβάστε καλύτερα κανένα άρθρο της ομάδας nomoneynodept.gr να ανοίξετε τα μάτια σας και σταματήστε την προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΟΖΩΝΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΤΥΠΩΝΕΙ(ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΟΖΩΝΗΣ)ΑΠΟ
    ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΡΗΝΟΥ ΜΕ 1%.
    ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 5,5%.
    ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 6%.

    ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ Η ΤτΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΤΥΠΩΝΕ
    ΧΡΗΜΑ ΚΑΤ'ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ,ΗΤΟΙ ΤΗΣ
    ΟΠΟΙΑΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ) ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ.

    ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣ ΟΤΙ
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΟΣΑΡΡΗΔΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΤΡΥΠΙΔΟΣΑΡΗΔΑΚΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤ.

    ΟΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΛΌΤΡΥΠΙΔΟΣΑΡΗΔΑΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ
    ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΑΠΕΥΘΥΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ,ΕΝΑ ΕΥΜΕΓΕΘΕΣ ΚΑΙ ΛΕΛΙΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΒΑΖΕΛΙΝΗΣ,
    ΑΝΔΡΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΩΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΑΠΕΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ
    ΕΥΡΩΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κενένα πρόβλημα. Επιστροφή στην δραχμή, απόλυτος έλεγχος του νομίσματος, δασμοί στα ξένα προιόντα, υποτίμηση του νομίσματος και έναρξη εσωτερικής παραγωγής. Τώρα πιά δεν έχουμε ανάγκη τους "παραγωγικούς" ευρωπαίους. Για ρίξτε μιά ματιά τι παράγει η κίνα, η βραζιλία, η ινδία, η ν.κορέα και άλλα έθνη στον κόσμο (σοβαρά έθνη) και θα σας φύγει το τελάρο και θα καταλάβετε οτι δεν θα θέλουμε να βλέπουμε μπροστά μας τους ευρωπαίους. Και αυτά τα σοβαρά έθνη έχουν πίσω τους και έναν σοβαρό πολιτισμό που σημαίνει ότι αυτά τα έθνη συζητούν και βρίσκουν τον τρόπο της συνεργασίας η οποία θα είναι επ οφελής για όλους. Δεν έχουν την κλειστή δογματική νοοτροπία των παρηκμασμένων ευρωπαίων οι οποίοι έχουν γίνει σοβαρό πρόβλημα για τον μέλλον της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]