Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζει η Γερμανία έξοδο από την Ευρώπη;

  • Χωρίς προσχήματα πλέον και με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Merkel στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής που έχει χαράξει η Γερμανία
Ο πρώην υπΕξ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, σε ανάλυσή του, που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δηλώνει τα εξής:
«Η Γερμανίδα καγκελάριος εγκαταλείπει την πολιτική του Χέλμουτ Κολ και στα γερμανικά μίντια καταχειροκροτείται ως σιδηρά κυρία τύπου Θάτσερ ή ως κληρονόμος του Μπίσμαρκ… Και οι δύο δεν είχαν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε καν με την γερμανογαλλική συνεννόηση και συνεργασία…
Όλα αυτά μπορούμε όμως να τα ερμηνεύσουμε με την νέα τάση που επικρατεί στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας: δηλαδή με την απαίτηση να πάψει η Γερμανία να είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να ακολουθήσει πολιτική εξυπηρέτησης των στενών της εθνικών συμφερόντων. "Και οι άλλοι το ίδιο κάνουν", είναι η συνήθης όλο και πιο δυνατή απάντηση, που ακούμε στη χώρα μας. Ναι, αλλά η Γερμανία δεν είναι οι άλλοι. Διότι εξαιτίας του μεγέθους της, της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της πρέπει να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό όραμα.
Εάν η Γερμανία εγκαταλείψει όντως τον ρόλο της ατμομηχανής της Ευρώπης, τότε πάει περίπατο και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εάν η Γερμανία δεν μετατρέψει τα εθνικά της συμφέροντα σε ευρωπαϊκά, αλλά κάνει ό,τι και οι άλλοι, τότε θα οδηγηθούμε στην "επανεθνικοποίηση" της ΕΕ….».
«Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες είναι προβλέψιμες: η ΕΕ θα αντικατασταθεί από μια χαλαρή και αδύναμη ένωση κρατών, στην οποία θα κυριαρχούν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι όμως η βρετανική θέση για την Ευρώπη...»
Από την άλλη, έχουμε όντως μια Merkel, η οποία παρουσιάζεται τελευταία δημόσια με μια πρωτοφανή αυτοπεποίθηση, εφαρμόζοντας μια ιδιόρρυθμη πολιτική, στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει. Τα όσα είδαμε να διαδραματίζονται σήμερα από πλευράς της, στην Τουρκία, σε αυτή την εξίσου παράδοξη «επίσκεψη αστραπή», μπορούν να ερμηνευτούν βέβαια ποικιλοτρόπως, σε εμένα όμως φανερώνουν μήνυμα «αλλαγής πλεύσης» προς τη σύμμαχο Τουρκία.
Η άλλη έγκριτη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, γράφει:
«Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ήταν σημαντική για την Ευρώπη, λόγω της στρατιωτικής της σημασίας. Σήμερα υπάρχουν άλλοι πειστικοί λόγοι που υπαγορεύουν στην ΕΕ να εντάξει στους κόλπους την Τουρκία: η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική της δύναμη, η σημασία της σαν γεωγραφικός διάδρομος φυσικού αερίου και ασφαλώς η δυναμική δημογραφική της δομή.
Όλα αυτά καθιστούν την Τουρκία απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη… Η ΕΕ, στη σημερινή της μορφή, είναι ακόμη μικρή για να διεκδικεί πολιτική ισοτιμία σε παγκόσμιο επίπεδο και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του πλανήτη.
Η ένταξη της Τουρκίας θα πρόσφερε στην Ευρώπη ακριβώς αυτή τη βαρύτητα που χρειάζεται. Γι’ αυτό η πολιτική έναντι της Τουρκίας συνιστά ένα σημαντικό τεστ για την Ευρώπη: διότι με την μία ή την άλλη πολιτική της έναντι της χώρας αυτής αποφασίζει ταυτόχρονα και ποιο ρόλο θέλει να παίξει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.»
Αυτά που γράφει η γερμανική εφημερίδα είναι σωστά, βλέποντάς τα από την ευρωπαϊκή σκοπιά, μήπως όμως η Merkel έχει αλλάξει ρότα, και δεν την ενδιαφέρει πλέον η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά σκοπεύει να διοχετεύσει «τη βαρύτητα» αυτή προς μιαν άλλη κατεύθυνση;
Μήπως η κατεύθυνση αυτή βλέπει προς Βορρά και προς ανατολάς;
Ίδωμεν…
Σημασία έχει πάντως, πως μια καλά σχεδιασμένη έξοδος της Γερμανίας από το Ευρώ -και ίσως και από την ΕΕ- θα σήμαινε μεγάλα οφέλη -γιγάντωση- για την Γερμανία, ανατροπή όμως του διεθνούς οικονομικού και γεωπολιτικού σκηνικού. Με μια τέτοια εξέλιξη, θα είχαμε αποδυνάμωση των λοιπών μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και καταστροφή των λεγόμενων PIIGS.
Είναι ολοφάνερο, πως η περίπτωση της Ελλάδας έδωσε την ευκαιρία στους σχεδιαστές της νέας γερμανικής στρατηγικής να φανερώσουν τα σχέδιά τους, παίρνοντας όμως με το μέρος τους το μεγαλύτερο ποσοστό του γερμανικού πληθυσμού. Η συμπεριφορά της Merkel απέναντι στο πρόβλημα της Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα, φανέρωνε …ανακούφιση μάλλον παρά προβληματισμό.
Η γνώμη μου: Ο μόνος σωστός δρόμος για την Ελλάδα, όσο κι αν αυτό ακούγετε παράδοξο, είναι, η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ το συντομότερο δυνατό. Αν επαναπαυτούμε στην παράταση Τρισέ, που εξασφαλίσαμε, τότε μας περιμένει ο όλεθρος, στον οποίο θα βρεθούν σύντομα και τα υπόλοιπα … «γουρουνάκια».
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]