Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «μαύρες χήρες» της ισλαμικής τρομοκρατίας

  • Η στυγνή καταπίεση γεμίζει την δεξαμενή απ’ όπου στρατολογούνται οι κυνηγοί της πιο τυφλής εκδίκησης
  • Καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του θρησκευτικού υπόβαθρου και η νομιμοποιημένη από το Ισλάμ έννοια του «ιερού πολέμου»
Του Σταύρου Λυγερού
Οι δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας ήλθαν να υπενθυμίσουν ότι και η Ρωσία αιμορραγεί κάθε τόσο από την ισλαμική τρομοκρατία. Προηγούμενοι σταθμοί της αιματηρής αλυσίδας είναι η επιδρομή στο Γκρόζνι, η ανατίναξη στον αέρα δύο πολιτικών αεροσκαφών Τουπόλεφ, η βομβιστική επίθεση στην είσοδο σταθμού μετρό και η αιματηρή κατάληψη σχολείου σε πόλη της Βόρειας Οσετίας.
Παρόμοιες «τυφλές» επιθέσεις είναι δύσκολο να αποτραπούν πλήρως, επειδή οι Τσετσένοι αυτονομιστές είναι Ρώσοι πολίτες και ως εκ τούτου μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την επικράτεια. Αν και θα ήταν σφάλμα να ταυτισθεί το τσετσένικο αποσχιστικό κίνημα με την Αλ Κάιντα, είναι σαφές ότι υπάρχει συνεργασία, δεδομένου ότι σ’ αυτό κυριαρχεί απολύτως η ισλαμική συνιστώσα. Οι «μαύρες χήρες» που προκάλεσαν την πρόσφατη τραγωδία ανήκουν στο Εμιράτο του Καυκάσου του Ντοκού Ουμάροφ. Ο όρος ισλαμική τρομοκρατία υποδηλώνει τον κοινό παρονομαστή του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και μία πρακτική, που πηγάζει απ’ αυτόν. Μία πρακτική, που δεν περιορίζεται από ηθικούς ενδοιασμούς. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να καταφύγει στην τυφλή βία. Η χρήση κάθε μέσου, που καλλιεργεί τον τρόμο στον εχθρό, είναι θεμιτή. Και εχθρός δεν είναι μόνον οι φορείς και οι μηχανισμοί ενός καθεστώτος. Εχθρός είναι οι δυτικές αξίες, η ιδεολογική κληρονομιά του Διαφωτισμού.
Στην πραγματικότητα, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αντιπροσωπεύει μία ασύμμετρη απειλή, που ιδεολογικά παραπέμπει σε «πόλεμο πολιτισμών». Ολα αυτά ισχύουν περισσότερο για το διεθνικό δίκτυο-ομπρέλα της Αλ Κάιντα, αλλά τελικώς επηρεάζουν και τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, που δρουν σε επιμέρους εθνικά πλαίσια. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές δεν αποτελούν εξαίρεση, παρ’ ότι στρέφονται αποκλειστικά εναντίον των Ρώσων. Σ’ αυτό έχει συμβάλει παλαιότερα η βία της ρωσικής κατοχής και στη συνέχεια η σκληρή κατασταλτική πολιτική του φιλορωσικού καθεστώτος στην Τσετσενία.
Η πυροδότηση του αμοιβαίου απόλυτου μίσους καταλύει όλους τους περιορισμούς, που η Ανθρωπότητα έθεσε για τους τρόπους διεξαγωγής των εχθροπραξιών. Η στυγνή καταπίεση γεμίζει την δεξαμενή απ’ όπου στρατολογούνται οι κυνηγοί της πιο τυφλής εκδίκησης. Από την στιγμή, που οι ίδιοι θεωρούν ότι θυσιάζονται για έναν ανώτερο σκοπό, δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς να συμπαρασύρουν στον θάνατο ακόμα και μικρά παιδιά. Η πολιτική δύσκολα από μόνη της οδηγεί σε τόσο ακραίες συμπεριφορές. Καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του θρησκευτικού υπόβαθρου και η νομιμοποιημένη από το Ισλάμ έννοια του «ιερού πολέμου».
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]