Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο;


Κάνουμε συμφωνίες και δεν τις τηρούμε ή οι Τούρκοι απλά λένε τα «δικά τους»; Στο σημαντικότερο εθνικό ζήτημα, τα ελληνο-τουρκικά, η κυβέρνηση τηρεί «σιγή ιχθύος». Γιατί;

Το πρωί της Τρίτης 22 τρέχοντος, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, δεσμεύοντας περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας, εξέδωσε άλλες τρεις από τη Σμύρνη, δεσμεύοντας ισάριθμες περιοχές στη μέση του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά και μάλιστα έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ημέρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «... δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα με την Τουρκία, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».

Δύο ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή 20 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, μετά το τέλος του Φόρουμ Διπλωματίας που διοργανώθηκε στην Αττάλεια, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι παραβίασε τη «συμφωνία κυρίων» περί μη διενέργειας ασκήσεων στο Αιγαίο, εκδίδοντας NAVTEX προς αυτόν τον σκοπό και προανήγγειλε αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας.

«Για το καλοκαίρι έχουμε μία συμφωνία κυρίων για να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά βλέπουμε πως η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση. Είχαμε επίσης συμφωνία για να μη γίνονται ασκήσεις στις εθνικές γιορτές. Η Ελλάδα παραβίασε και αυτήν τη συμφωνία», υποστήριξε ο ίδιος.

Από την έως τώρα αφωνία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς αυτά τα ζητήματα, τι καλείται να συμπεράνει η ελληνική κοινή γνώμη;

Αναφέρεται ο κ. Τσαβούσογλου στην άτυπη συμφωνία περί ενός «ήσυχου καλοκαιριού», για την οποία έγινε λόγος μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και εάν ναι, τότε προς τι η αναφορά του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σε Μνημόνιο Συμφωνίας το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα;

Αναφέρονται οι φίλτατοι της άλλης πλευράς του Αιγαίου στο Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ του 1988; Μα αυτό έχει κονιορτοποιηθεί στο μεταξύ διάστημα και ιδίως πέρυσι, όταν οι πολεμικοί στόλοι αμφότερων των κρατών είχαν βγει στο Αιγαίο. Εάν, δε, όντως αναφέρεται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο συγκεκριμένο μνημόνιο, υπονοώντας ενδεχομένως την επανενεργοποίηση του διαμέσου των τελευταίων επαφών μεταξύ των δύο κρατών, τότε γιατί η Αθήνα προχώρησε στη διάρρηξη αυτής της άτυπης συμφωνίας, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι;

Τέλος, εάν πρόκειται περί ναυτικών ή αεροναυτικών ασκήσεων σε χώρο ελληνικής κυριαρχίας, τότε προς τι η «σιγή ασυρμάτου» εκ μέρους των ελληνικών αρχών έναντι των τουρκικών ισχυρισμών; Τόσο εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δίχως αμφιβολία, η διπλωματία έχει και αθέατες πλευρές. Η απουσία διαφάνειας, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βαρύνουσας σημασίας.

Σημειώνονται, δε, όλα αυτά ενώ έχει -κατά τα φαινόμενα και πάντως σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν- θεσμοθετηθεί απευθείας διάλογος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Άγκυρας, μέσω εκατέρωθεν αντιπροσώπων. Οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι δεν ήσαν σε θέση να αναχαιτίσουν την εκ νέου επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών;

Φίλτατοι, αν όχι δημοσίως, για τους όποιους λόγους, τότε ασφαλώς προς τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα, η κυβέρνηση οφείλει διευκρινίσεις ή ακόμη και εξηγήσεις για όλη αυτή την υπόθεση.

Είναι το ελάχιστο. 

Ν. Γ. Δρόσος
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]