Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάποιοι ονειρεύονται μια νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια


«Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Κροατία»: Μια πρόταση ξυπνά στα Βαλκάνια τα φαντάσματα του παρελθόντος»

Εδώ και μια εβδομάδα κυκλοφορεί ευρέως ένα ”άγνωστης” προέλευσης Non-Paper για μια νέα Τάξη Πραγμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο τίτλος του είναι«Δυτικά Βαλκάνια, ένας δρόμος προς τα μπρος»και έχει αναστατώσει όλους τους εμπλεκόμενους με αυτά (Online-Portal Necenzurirano.si).

Σε αυτό προτείνεται η επαναχάραξη συνόρων (βλ. χάρτη) με βάση εθνικά κριτήρια, ενώ θέτει ως ”μακροπρόθεσμο στόχο” την διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τον περιορισμό της τουρκικής διείσδυσης, που διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.


Μια ματιά στο χάρτη δείχνει: ισχυροποίηση της Αλβανίας, της Σερβίας και της Κροατίας, με ενσωματώσεις εδαφών που κατοικούνται από εθνικά Αλβανούς, Σέρβους και Κροάτες, αλλά και ακρωτηριασμός των πολυεθνικών κρατών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων.

Λέγεται ότι το επίμαχο «Non-Paper» που ανατρέπει την υπάρχουσα διεθνή πολιτική για τα Βαλκάνια είναι σλοβενικής προέλευσης, ενόψει μάλιστα και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας τον ερχόμενο Ιούλιο από την Σλοβενία.

Τώρα, το πώς μπορεί να γίνουν επαναχαράξεις συνόρων, ειδικά στα φορτισμένα με πολύ ιστορία Βαλκάνια, χωρίς νέες συγκρούσεις, μένει ν΄ απαντηθεί.

Εφόσον προχωρήσει το ”σχέδιο” αυτό σίγουρα θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι, εντός και εκτός Βαλκανίων.

Γι αυτό και πολλοί θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Σλοβενίας που φέρεται σαν ο εμπνευστής του σχεδίου είναι απλά «γραμματοκομιστής» ξένης δύναμης με ισχυρά συμφέροντα στα έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένα Βαλκάνια.

Άλλωστε, μια παραπέρα αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων ταιριάζει στο ευρύτερο «σκηνικό πολέμου» Ουκρανία – Βαλκάνια – Μέση Ανατολή.

Ένα σκηνικό που περιλαμβάνει εκών άκων και την Ελλάδα, που όπως φαίνεται «τρέχει και δεν προλαβαίνει» και ειδικά ο κ. Δένδιας.

* Ο τίτλος της έγκυρης ελβετικής (γερμανόφωνης) εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung» (NZZ) στις 21/4/2021

Βασίλης Στοϊλόπουλος
Γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος και αθρογράφος

HuffingtonPost






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]