Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπάιντεν - Ερντογάν: Συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, στην πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών από την ορκωμοσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν "το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών", αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πλέον αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έγινε γνωστό νωρίτερα ότι η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει: «Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι οι διοικήσεις είναι μεταβατικές. Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική».

Η επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την "αναμενόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν", όπως μετέδιδαν από χθες αμερικανικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο "Γενοκτονία" αύριο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει "περισσότερα να πει" για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στην ατζέντα των Μπάιντεν - Ερντογάν βρίσκεται και το θέμα των F-35, αφού μόλις προχτές, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι αποτελεί παρελθόν από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]