Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιτέλους, συνέβη το αυτονόητο


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Το πολυσυζητημένο ραντεβού στην Άγκυρα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας, κ.κ. Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι ήδη παρελθόν, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως το φαντάζονταν οι Τούρκοι γείτονές μας. Θεώρησαν εαυτούς... σουλτάνους στο σαράι τους, όπου με ένα κέρασμα θα μπορούσαν να πουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσία πολλών δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο ό,τι θα ήθελαν να πουν και να επιβάλουν, αναμένοντας πως ο φιλοξενούμενός τους Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απλά θα παρακολουθούσε αμίλητος, χωρίς να παίρνει θέση, αποδεχόμενος έμμεσα τις θέσεις των απέναντι και σιωπώντας ευγενικά.

Τα πράγματα στράβωσαν για τους φίλους μας τους Τούρκους και σίγουρα δεν πήγαν όλα, εκτός του μενού στο δείπνο "ιφτάρ", όπως το είχαν σχεδιάσει. Η τουρκική κουτοπονηριά αυτήν τη φορά έχασε και τ’ αυγά και τα πασχάλια και μάλιστα εντός έδρας από έναν καλά προετοιμασμένο Νίκο Δένδια, χαμογελαστό, ετοιμόλογο και ειρωνικό, όπου έπρεπε, και που κατάφερε αυτό που οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν -να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας τους σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδος και τις κόκκινες γραμμές της, που δεν γνώριζαν, αλλά που η ζωντανή μετάδοση των δηλώσεών τους μετά το πέρας των διαβουλεύσεων το επέτρεψε. Έτσι, το τουρκικό αφήγημα κατέρρευσε με γδούπο που ακούστηκε στα πέρατα του πλανήτη! Ήταν ίσως ο πιο ευγενικός τρόπος να γελοιοποιήσει έναν πονηρό αντίπαλο, που θα συνειδητοποιήσει τι έπαθε, αρκετές ώρες αργότερα.

Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών και η ελληνική αντιπροσωπεία είχαν ζήτησει εν όψει των κοινών δηλώσεων να μη γίνουν αναφορές σε ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση, αλλά ο Τούρκος ομόλογός του αθέτησε τον λόγο του και "ξεπέρασε τα όρια”, συνεπώς ο Νίκος Δένδιας δεν θα μπορούσε να μη ζητήσει τον λόγο. Παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να τον σταματήσουν... απάντησε... ελληνικά και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης, αφήνοντας όλους άφωνους -κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν και ίσως αργήσουμε να το ξαναδούμε. Ένας γύρος δηλώσεων που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 15 λεπτά, μετετράπη σε θερμό επεισόδιο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τα έκπληκτα μάτια δημοσιογράφων και διπλωματών.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είθισται στη διπλωματία, αλλά αυτοί που το υποστηρίζουν -και καλά κάνουν- ίσως ξεχνούν πως ο Νίκος Δένδιας δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, αλλά μάχιμος πολιτικός και μάλιστα Υπουργός Εξωτερικών, που ειδικά σε τέτοιες τεταμένες καταστάσεις δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, ούτε έχει την πολυτέλεια να μη σηκώσει το γάντι, όταν αυτό πετιέται.

Η αντίδραση του Νίκου Δένδια ήταν ένα γενναίο μήνυμα αλήθειας, με πολλαπλούς παραλήπτες:

1. Τους Έλληνες, ότι οι εποχές που ακούγαμε χωρίς να αντιδρούμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

2. Τους Τούρκους, στους οποίους παρέθεσε τις ελληνικές κόκκινες γραμμές -κάτι σαν... "ως εδώ”.

3. Τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με πρόθεση να ξεμπροστιάσει το τουρκικό αφήγημα και να τους αφυπνίσει.

4. Τους Ισραηλινούς, Εμιρατιανούς, Σαουδάραβες και Αιγύπτιους, ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, αλλά ότι όσα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες τα ίδια λέγονται και έξω από αυτές.

Εν κατακλείδι: ήταν μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για σχεδόν το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί αγωνιώδους προσπάθειας συγκρότησης μιας θετικής ατζέντας, αποτυπώθηκε ανάγλυφα... σαν πάνω σε τσιμέντο, η χαώδης απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Από την άλλη, ήταν ίσως η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κόντραρε στα ίσια τους Τούρκους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μάλιστα μέσα στο παλάτι του σουλτάνου, και κέρδισε επάξια τις εντυπώσεις. Αυτή η παρτίδα σίγουρα κερδήθηκε εντυπωσιακά, αλλά το παιχνίδι θα κερδηθεί ολοκληρωτικά, μόνον εάν και εφόσον η στάση αυτή διατηρηθεί και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας, εν καιρώ ειρήνης, βάλουν πλάτη και όλοι μαζί με εθνική ομοψυχία και σύμπνοια βαδίσουμε στη νέα εποχή -στη νέα εποχή της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής για μια αγέρωχη Ελλάδα.

Θοδωρής Γιάνναρος
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]