Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Δένδιας εξέθεσε την τουρκική προκλητικότητα


Η εμφάνιση του Νίκου Δένδια στην κοινή συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου την Πέμπτη στην Άγκυρα, σηματοδότησε μία ενδεδειγμένη και κατάλληλη απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, ταυτόχρονα δε υπήρξε και αρχηγική, εάν δούμε πόσο επιδρά και μπορεί να επιδράσει την εσωτερική πολιτική σκηνή αυτή η δυναμική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών τον τούρκο ομόλογό του.

Ο Νίκος Δένδιας έριξε πρώτος το γάντι στον Τούρκο Υπουργό κατονομάζοντας την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ουσιαστικά εκθέτοντάς την στην διεθνή κοινή γνώμη. Έστειλε μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες και δε δίστασε να πει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Έγινε εμφανές ότι χωρίζει πολύς δρόμος την Τουρκία από το ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο, αλλά και ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας από τις δίκαιες ελληνικές θέσεις.

Ο Νίκος Δένδιας ικανοποίησε τις προσδοκίες του νοήμονος ακροατηρίου της χώρας μας, έστειλε το μήνυμα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι συζητάμε αλλά δεν υποχωρούμε σε αδιανόητες απαιτήσεις που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και κούνησε το χέρι στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ θέτοντας τους το δίλημμα για το ποια ΝΔ θέλουν, την σοβαρή ή την αστεία.

Σοβαρός εκεί που έπρεπε, άνετος, φιλικός, πειθαρχημένος και διαβασμένος, διόρθωσε το λάθος της προ ημερών δήλωσής του, ότι αν οι Τούρκοι συνεχίσουν τις προκλήσεις δε θα μεταβεί στην Άγκυρα, δεν έπεσε στην παγίδα Ερντογάν -γεγονός που αν συνέβαινε θα έδινε το πάνω χέρι στην Τουρκία - και κράτησε αποστάσεις από την πολιτική του κατευνασμού, που πολλοί υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Πρωθυπουργός.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη χθεσινή συνάντηση βάσει της εικόνας που είδαμε, καθόσον δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε στο κλίμα και στα θέματα της συνάντησης, είναι ότι είμαστε μακριά από την έναρξη ενός ειλικρινούς, θετικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, σε αυτή την φάση καθώς για τους δικούς της λόγους ή κάθε κυβέρνηση έχει στρέψει την επιχειρηματολογία της στο εθνικό ακροατήριο, μιας και οι προεδρικές εκλογές για την Τουρκία είναι κοντά, ενώ από την άλλη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για την χώρα μας υφίσταται με πολλές πιθανότητες.

Η Τουρκία, όπως φάνηκε κερδίζει χρόνο περιμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και ότι θετικό προκύψει από αυτήν και παράλληλα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ουκρανία ανοίγοντας όλα της τα χαρτιά. Η Ελληνική πλευρά θέλει ηρεμία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ώστε να επικεντρωθεί στα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά κυρίως στην αντιστροφή του άσχημου κλίματος που έχει δημιουργηθεί για αυτήν από τη διαχείριση της πανδημίας. Όμως λίγα είναι στο χέρι της, αφού καθοριστικό ρόλο παίζει ο διεθνής παράγοντας και την μπάλα στο γήπεδο την κατεβάζει πάντα η Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Πρώτο Θέμα






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]