Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνοτουρκικά: Σε άλλο επίπεδο


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε πλέον τον πήχη πολύ υψηλά

Πρέπει να ομολογήσω ότι ήμουν εναντίον της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, του κ. Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, καθώς η δική μου πάγια θέση είναι πως η χώρα μας δε δύναται να έχει διάλογο με την Τουρκία, ένα κράτος το οποίο μας έχει υπό την διαρκή απειλή του casus belli και που μόνιμα προκαλεί με τη στάση και τη συμπεριφορά της, λεκτικά και πρακτικά.

Όμως, όπως είναι γνωστό η διπλωματία ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και όχι τις επιθυμίες των πολιτών και των δημοσιογράφων.

Με βάση λοιπόν όσα συνέβησαν στην Αγκυρα επιχειρώ μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του κ. Δένδια στην Τουρκία.

1. Ο Έλληνας υπουργός πήγε στην Άγκυρα αμέσως μετά το περιβόητο #SoFaGate που με τον πιο απτό τρόπο έδειξε την πραγματική εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη.

2. Επίσης ο κ. Δένδιας πήγε στην Άγκυρα με τον αέρα που του έχουν δώσει οι επαφές του και με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

3. Η έκτακτη συνάντηση με τον Ερντογάν ήρθε ως σφήνα στη διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αναμόχλευση των επαφών Ελλάδας - Λιβύης, οι οποίες ακόμη και αν δεν έφεραν το άμεσα επιθυμητό αποτέλεσμα, δημιούργησαν τη δέουσα αναταραχή στις τουρκολιβυκές σχέσεις.

4. Επιπλέον η έκτακτη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν αποδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση ήθελε και θέλει να επιβάλει μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με την Αθήνα και βιάζεται να την επιτύχει προκειμένου να κατευνάσει τα προβλήματα στο εσωτερικό του δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ως αποτέλεσμα των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει.

5. Ο κ. Δένδιας πήγε στην Άγκυρα με έναν συγκεκριμένο σκοπό, να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις. Και αυτό ακριβώς έκανε.

6. Την πρόκληση ξεκίνησε πρώτος ο Μελβούτ Ταβούσογλου, ελπίζοντας ή μάλλον καλύτερα πιστεύοντας, ότι η Ελλάδα θα κρατούσε χαμηλά τους τόνους όπως είχαν συνηθίσει από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των πρώην υπουργών.

7. Η απάντηση- αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έδειξε πως η ελληνική πλευρά ήταν απόλυτα προετοιμασμένη.

8. Ο εκνευρισμός του Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ολοφάνερος. Εκνευρισμός ο οποίος αποτυπώθηκε και στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών μέσων.

9. Τα επιχειρήματα κάποιων ότι η συμπεριφορά του κ. Νίκου Δένδια δεν ήταν διπλωματική και ότι η σύγκρουση που επήλθε δεν συνάδει με τη διπλωματία και τον διάλογο είναι τουλάχιστον γελοία. Ούτε και οι προκλήσεις της Τουρκίας συνάδουν με τη διπλωματία και το διάλογο.

10. Το επιχείρημα ότι ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του απευθύνθηκε ουσιαστικά στο εγχώριο ακροατήριο της χώρας μας προκειμένου να ικανοποιήσει το θυμικό του, ακόμη και αν ευσταθεί, δεν είναι μονοδιάστατο, καθώς η αντίδραση του κ. Δένδια είναι η αντίδραση που οφείλει να έχει κάθε Έλληνας πολιτικός απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκία.

Ο κ. Νίκος Δένδιας απαντώντας στην προκλητική συμπεριφορά την οποία επέδειξε ο κ. Τσαβούσογλου, παράλληλα απευθύνθηκε και στο ευρωπαϊκό/διεθνές ακροατήριο καθώς έγινε θέμα σε όλα τα ΜΜΕ και ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης έμαθε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε πλέον τον πήχη πολύ υψηλά, καθώς δεν περιμένουμε τίποτε λιγότερο από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ.

Τι μέλλει γενέσθαι:

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου γεννά εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μπορεί και να κινδυνεύει, αφού σίγουρα θα ξεκινήσει μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών. Παράλληλα όμως δίνει πάτημα και στην αντιπολίτευση της χώρας να κατακρίνει τον Ερντογάν για αποτυχία στα ελληνοτουρκικά.

Το Μαξίμου και η σύσσωμη η ελληνική πολιτική σκηνή οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια του κ. Δένδια και η Ελλάδα να μείνει σταθερή σε ό,τι ειπώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία δεν θα το αφήσει να περάσει χωρίς αντεπίθεση. Εκτιμώ πως θα κλιμακώσει την προκλητική της συμπεριφορά ειδικά τις ημέρες του Πάσχα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την Κύπρο.

Θεωρώ σίγουρο ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.

Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

HuffingtonPost

 






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]