Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ και ΕΕ να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας


Των Marc pierini και Francesco Siccardi

Οι διατλαντικοί εταίροι, ΗΠΑ και ΕΕ, αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: πώς να πετύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης των ενεργειών της Τουρκίας όταν αυτές είναι εχθρικές προς τα δυτικά συμφέροντα από τη μια πλευρά, και να διατηρήσουν το κατάλληλο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στην ασφάλεια, επιφέροντας παράλληλα σημαντικές βελτιώσεις στο κράτος δικαίου από την άλλη.

Για να το κάνουν αυτό, οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν πολλές παραμέτρους: τη συνεχιζόμενη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, τη συνεχή πίεση της Ρωσίας στην Τουρκία να αποκλίνει από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τον κίνδυνο ότι μια ρωσική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, τις εγχώριες προτεραιότητες του Erdogan, την πιθανή επιδείνωση της σοβαρής οικονομικής κρίση της Τουρκίας, και την πολιτική αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συζητήσουν ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε μια περίοδο που η τουρκική συνταγματική τάξη είναι μακριά όσο ποτέ από τα πρότυπα κράτους δικαίου της ΕΕ.

Έχοντας αυτούς τους παράγοντες κατά νου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν σειρά μέτρων για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και εκείνα της διατλαντικής συμμαχίας.

Πρώτον, πρέπει να στείλουν συντονισμένα μηνύματα ότι οι μονομερείς αποφάσεις και οι επιθετικές ρητορικές πλέον δεν θα γίνουν ανεκτές. Αυτό θα φέρει τουλάχιστον την Άγκυρα να σταματήσει να θέτει τους συμμάχους της τον έναν ενάντια στον άλλον.

Δεύτερον, οι Βρυξέλλες για η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επινοήσουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της ανάπτυξης assets εκτός ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας και να αποφύγουν την υποβάθμιση της ισχύος της συμμαχίας έναντι της Ρωσίας. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να περιλαμβάνουν την πλήρη απομάκρυνση των S-400 ή αλλιώς, διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στο ΝΑΤΟ.

Τρίτον, οι εταίροι της Συμμαχίας θα πρέπει να περιορίσουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα διατηρήσει τις ίδιες πολιτικές, εάν οι σχέσεις της με τη Ρωσία δεν ξεκαθαρίσουν και εάν πάνε στον… βρόντο οι δυτικές εκκλήσεις για διάλογο. Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι ζωτικής σημασίας δυτικές προμήθειες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του ρίσκου ασφαλείας για τις δυτικές δυνάμεις.

Τέταρτο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην κατάλυση του κράτους δικαίου και εμπλέκονται στην εγχώρια πολιτική δυτικών χωρών. Αυτό θα ήταν συνεπές με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]